borut

27.02.2012., ponedjeljak

Oporavak

... i evo Vesne nakon operacije, polako dolazi sebi. Sve pozitivne energije su dobro dosle, hvala !


- 21:17 - Komentari (9) - Isprintaj - #

Appendicitis

Kada je Vesnu na kraju naseg subotnjega izleta u ciklame zabolio stomak, nismo pomisljali na nista ozbiljnoga. Ipak je u nedjelju posjetila obiteljskog lijecnika, koji je smatrao da se radi o necemu sasvim bezazlenom. Zbog pojacanih bolova nismo sinoc otisli na koncert u Tel Aviv, a jutros se je Vesna zaputila posavjetovati sa njezinom lijecnickom ekipom u bolnici Laniado i tamo su je zadrzali na pretragama. Ustanovili su upalu slijepoga crijeva, a prije desetak minuta sam je ispratio do vrata operacijske dvorane.

- 19:55 - Komentari (2) - Isprintaj - #

26.02.2012., nedjelja

"Homo si teć" u Izraelu

Imam jednu majicu koju rado navlacim, a pogotovo kad se rekreiram. Kupio sam je u Rijeci i, ako nitko drugi, prepoznati ce je bloger Po putu i azimutu i steta je da nije negdje blize pa da zajedno protrckaramo.



No, na trku se nisam odlucio samo da prosetam majicu, nego da iskusim mogu li uopce trcati. Naime, pocetkom veljace sam procitao da se u Ramat Hasharonu odrzava ulicna trka pod pokroviteljstvom moje banke (Banka Hapoalim) i odlucio probati. Odtrcao sam u teretani 5 km za 35 minuta, ustanovio da mogu i prijavio se. U naredna cetiri treninga spustio sam vrijeme na 30 minuta i u subotnje kisno jutro se pojavio na startu sa jos stotine sudionika.



Pobjednika nisam slikao, jer sam bio daleeeeeeeeeeeeeeeeko iza njega i bez fotoaparata, ali taj Etiopljanin je trcao tocno 15 minuta, a ja 29 i jos desetak sekundi, otprilike ovako, sasvim lagano se odvajuci od tla,



za razliku od pobjednika glavne trka na 21 kilometar, takodjer Etiopljanina, koji gotovo da je lebdio iznad vlaznog asfalta, ostavivsi drugoplasiranoga iza sebe za vise od 4 minute



i zaobilazeci sve koji misle kao i ja: "Vazno je sudjelovati"!


- 20:05 - Komentari (6) - Isprintaj - #

25.02.2012., subota

U ciklamama

Vesna se je sjetila da smo prije pet godina bili u parku Alonei Ichak i uzivali setajuci kroz polja ciklama. Tada smo vec objasnili da je park dobio ime po hrastovima (alon = hrast)



i da pod njima ima prekrasnih ciklama, sto se ili kriju u visokoj travi



ili se kocopere ljepotom na osami



il' uz kakvo stablo (hrastovo, dakako).



Ima ih i bijelih...



... ma, kakve bile da bile, ima ih nebrojeno mnogo




i trebalo ih je slikati sto vise!



I ne samo njih,









a sparogama ni ovaj put nismo mogli odoljeti


- 19:48 - Komentari (14) - Isprintaj - #

24.02.2012., petak

Juha (Soup)

Kad Vesna donese odluku da ce napraviti juhu, pripreme su malo neobicne:







... i sve zajedno!






- 17:51 - Komentari (6) - Isprintaj - #

19.02.2012., nedjelja

Svakidašnjica

I tako, kad nismo u gostima i kad gosti ne dolaze nama, vracamo se svakidasnjim temama. Vec na prvi pogled sunce je obecavalo lijepi zalazak,



ali, tko zna kako, tamo su se stvorili neki novi oblaci i prerano ga skrili!




- 20:29 - Komentari (7) - Isprintaj - #

18.02.2012., subota

Papirnati rat (nastavak)

Kao i u svakom ratu, trebalo je brinuti i o ranjenima, pa je hitno ustanovljena poljska bolnica!



Prijenos ozlijedjenih sa ratista obavljan je uz pomoc dizalice,



a tajne sluzbe su, uhvatile na spavanju glavne aktere borbenih aktivnosti!


- 01:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #

17.02.2012., petak

Papirnati rat

Vani je puho jaki vjetar i spremala se kisa, pa smo citav dan trebali provesti u kuci. Nikako se nismo mogli odluciti cime se baviti.



Konacno je pala odluka o objavi papirnatoga rata! Zracnim snagama je zapovijedao Jotam,



a pomorske sile su bile u mojim rukama.



U ovom ratu i brodovi su letjeli,



ali nista nije pomoglo i na kraju je mornarica potpisala predaju pred svjezim Jotamovim snagama punim motivacije.


- 20:45 - Komentari (3) - Isprintaj - #

15.02.2012., srijeda

Hrvatski Predsjednik Ivo Josipović u Knesetu

Lijepo je bilo jutros vidjeti hrvatske zastave na prilazima Jeruzalemu



sve do Kneseta (izraelski parlamet)



gdje su nam sklonili kamere pa koristim fotografiju s portala "Ladaat"! , koja biljezi obracanje izraelskog premjera Benjamina Natanijahua nasem Predsjedniku prof. Ivi Josipovicu. Bibi (tako se svi Izraelci obracaju svome premjeru), vjesti govornik, nije propustio da u dobro pripremljeni govor ubaci i malo privatnosti. Napomenuo je kako Predsjednik Izraela Shimon Peres uza sve drzavnicke obveze nadje vremena i da napise po koji stih i citave knjige, pa kako mu je poznato da je prof. Jospovic vrsni kompozitor, eto prostora za suradnju!



(s lijeva: Benjamin Bibi Natanijahu, prof. Ivo Josipovic, Reuven "Rubi" Rivlin, Shimon Peres)

Nakon sluzbenog programa (procitati) i zakuske, uspjelo mi je mobitelom "uloviti" Vesnu ispred impresivne Chagallove triptih tapiserije (ova srednja nosi naziv "Exodus")


- 15:44 - Komentari (2) - Isprintaj - #

14.02.2012., utorak

Sretan rođendan

14. veljace! Rodjendan moje sestre! Kao i svake godine poranio sam (oko 05,00 sati) telefonirati i ...: nema odgovora. Ili spava il' je nema. Nemam pojma gdje bi mogla biti. Posaljem mail, nista! Zovem ponovo, nista! Pa evo, ako joj se bude citalo sta joj brat radi ovih dana: SRETAN TI RODJENDAN, VESNA!!! (Da, i ona je Vesna kao i Vesna s kojom vec desetke godina dijelim sve, uglavnom dobro!)

... a i zgodna je prilika objaviti najstariju nasu zajednicku fotku iz "kutije od postola",



pa i one iz nesto kasnijih



i suvremenih dana!



Ma, ipak mislim da ona, kao i svake godine, vec slavi pa nema vremena za telefone i racunala!


- 21:05 - Komentari (2) - Isprintaj - #

12.02.2012., nedjelja

Nebo u bojama

Veliki generalni strajk je zavrsio. Place i prava najnizeg sloja uposlenika (onih koji rade na poslovima ciscenja i cuvanja objekata) ce se znatno popraviti, pa je i sunce pripremilo spektakl za tu priliku



mijenjajuci najnevjerojatnije nijanse



vjestije od bilo kojeg majstora akvarela



sve do ovih vatrenih tonova koji sasvim pristaju uz pobjedu radnika!


- 19:31 - Komentari (4) - Isprintaj - #

11.02.2012., subota

Update

Lijepo, suncano vrijeme nas je izvuklo napolje i ravno do Koganovih dvora da vidimo do kamo su stigli radovi, pa evo kako stoji sa centralnim objektom.



Uz ogradu



smo se provukli do mora i tamo uzivali gotovo kao i ovaj letac



dok se nije morao boriti za neki zalogaj tamo na pijesku,



odustati i odleprsati!


- 15:21 - Komentari (7) - Isprintaj - #

O razlikama

Zavrsetak generalnog strajka u Izraelu se nazire vec od samog njegovog pocetka prije 4 dana, ali "zaracene" strane nemaju povjerenja u obecanja partnera u pregovorima, pa se ceka definitivno potpisivanje sporazuma sa svim pojedinostima. I dok tako sjedimo kod kuce cekajuci hoce li oni koji mjesecno zaradjuju manje od tisucu dolara, doci u malo bolji polozaj, lokalna sredstva informiranja nas obasipaju vijestima kako je misteriozni (zna se samo da je vlasnik moskovskog aerodroma Domodedovo) ruski oligarh (to bi se kod nas reklo: tajkun) Valeri Kogan za 7 miliona $ kupio jos 3000 m2 zemljista pored gradilista u Cezareji na kojem gradi dvorac. Naime 2008. godine Kogan je kupio kompleks od 5 vila za 17 miliona $, sve sravnio sa zemljom i zapoceo gradnju na 11.000 m2.



Buduce zdanje ce biti dvokatnica od 5000 m2 sa luksuznim stambenim prostorom i pripadajucim objektima za rekreaciju. Gradnja bi trebala zavrsiti za dvije godine, a procjena je da ce vrijediti oko 100 miliona $. Masivna zeljezna ograda (nju traba jos i pozlatiti) se vec naslucuje, a uskoro ce biti dovezeni originalni grcki stup od mramora za lobi i tko zna kakve sve izvitoperene ludosti koje ce obicnim prolaznicima (s druge strane ulice Hadar se jos uvijek za "skromna" 2-3 miliona $ moze kupiti sasvim "obicna" vila na 1200 m2 zemljista) pokazati kakvu silu ima novac.

Da svo to vrijeme dok traje gradnja, Kogan ne bi u Izraelu bio beskucnik, kupio je 2009. godine za 17 miliona $ penthaus u Tel Avivu na 22 katu zgrade izmedju setnice uz more Herbert Samuel i ulica Hajarkon, Ezra Hasofer i Zarbubel. Povrsina stana je "skromnih" 900 m2 i dodatnih 200 m2 balkona.



Siguran sam da je u Rusiji Kogan dobro skucen, ili da barem ima sluzbeni stan na aerodromu kojim vlada, a kako bi se imao kamo skloniti i za vrijeme boravka u SAD izdvojio je jos 18 miliona $ za ovo:



... i sve to dok se Izrael budi iz pasivnosti koja je dovela na rub siromastva veliki broj uposlenika. Ili, mozda, jedno s drugim nema veze, jer Kogan je ovdje ipak stranac...

Bilo kako bilo, setnje ulicom Hadar su dozvoljene, a fotografiranje jos nije zabranjeno, pa kad se spustimo u Cezareju zabiljeziti cemo kako napreduje gradnja.

- 09:26 - Komentari (1) - Isprintaj - #

10.02.2012., petak

Strikebreaker

Evo me vec treci dan u strajku. Nista ne radim i nemam vremena ni za sta, pa tek da se javim, a i ovaj mjesec je Vesna jutros fotkala:


- 09:12 - Komentari (1) - Isprintaj - #

08.02.2012., srijeda

Generalni štrajk

Tocno u 6,00 sati zapoceo je generalni strajk. U strajku je oko milion radnika javnih sluzbi koji se solidiramo sa nastojanjima sindikata da se izjednace uvjeti rada uposlenih preko "manpower firmi" sa uvjetima rada stalnih uposlenika. Stanje na ovom podrucju radnih odnosa je odista neodrzivo, a najveci apsurd je u tome da je najveci poslodavac preko "manpower firmi" upravo drzava, tako da se direktni pregovaraci ministar finacija Steinitz i predsjednik sindikata Eini.



Kako ni nakon nocasnjih pokusaja nije postignut nikakav napredak, ostali smo kod kuce na neograniceno vrijeme. Autobusi nisu u strajku (vlakovi jesu) i evo prvih snimki sa cesta.



Zracna luka je zatvorena do 12,00 sati.

- 06:14 - Komentari (4) - Isprintaj - #

05.02.2012., nedjelja

Hladno - vruće

Dok nisam siguran je li tamo (u Hrvatskoj) jos uvijek studeno kao kad je Slobodna Dalmacija objavila ovu sliku splitske rive,



kod nas se i nakon sunceva zalaska



uz more, pored ostataka rimskog akvadukta, znaju zadrzavati grupe setaca.



... a temperatura nije visa od +20 C :-)

- 19:20 - Komentari (4) - Isprintaj - #

02.02.2012., četvrtak

Neki dan intervjuirali Jael Abukasis. Pitali je vjeruje li da postoji raj i kako bi htjela da je tamo doceka Bog, a ona ce da na rajskim vratima ocekuje Bozje rijeci: "Ljubavi, ocukujem te godinama. Dodji, sjedi pored mene, uci i naslijedi me!"




- 05:36 - Komentari (10) - Isprintaj - #

01.02.2012., srijeda

Dječja pitanja

Ulazeci u svlacionicu cuo sam djecaka, a moglo mu je biti pet ili sest godina, kako pita oca zasto avioni lete iznad oblaka? Otac mu je na dugo odgovorio da to ne mora uvijek biti tako i objasnio kako avioni lete. Mali je bio zadovoljan i nastavio s pitanjima. Kada je pitao zasto su oblaci u Izraelu tanji od onih u Evropi, pogledao sam gospodina i dobacio: "O, tezak dan danas, zar ne?!" "Ne, niposto. Tako je kod nas stalno!" - odgovorio je i nastavio objasnjavati o klimatskim razlikama izmedju sjevernih i juznih krajeva.

Nastao je tajac i vec sam mislio da su nestala sva pitanja kad: "Tata, za sta je Shechtman dobio Nobelovu nagradu?" Otac je poceo s time da je prof Shechtman i njemu predavao dok je studirao na haifanskom Tehnionu i da je otkrio materijal koji se zove shechmanit. Mali je htio znati kakav je to materijal i nije se zadovoljio ocevim odgovorom da se radi o strukturi tvari. Pokusao sam pomoci prisjecajuci se svih TV emisija o proslogodisnjim nobelovcima i dodao je Shechtman prije tridesetak godina otkrio da postoje kristali asimetricne gradje i da su mnogi tu teoriju godinama opovrgavali dok nije konacno usvojena, a on dobio nagradu.

Pitanja su se nizala i dalje. Bio sam vec ispod tusa, a stari je posezao i za mikroskopima i za teleskopima kako bi stvar priblizio znatizeljniku, sve dok nisam cuo: "Ali tata, pa ti meni uopce ne pomazes!"


- 16:37 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.

< veljača, 2012 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29        

VREMENSKE PRILIKE U TEL AVIVU,
Click for תל אביב-יפו, ישראל Forecast

KOD G-a(Zagreb-Trnsko)
Click for זאגרב, קרואטיה Forecast

I KOD BARTULA (Micpe Ramon)
Click for ירושלים, ישראל Forecast


A R H I V:

2004.
V, VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2005.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2006.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2007.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2008.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2009.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2010.
I, II, III, IV, V,
VI, VII,VIII,
IX, X, XI, XII

2011.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2012.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2013.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2014.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2015.

I, II, III, IV ,V
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2016.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, lX, XI, XII

2017.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2018.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2019.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII, IX,
X, XI, XII

2020.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2021.

I, II, III, IV , V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2022.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2023.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2024.
I, II, III, IV, V