borut

31.10.2009., subota

... i iznenadjenje (POPLAVA)!!!

Probudio me je Vesnin tihi i neodlucni glas: "Mozes li doci?" To je bio jedan od onih poziva koji bude brze od bilo kakve galame ili drmusanja, pa sam za cas bio na klimavim nogama, ali gotovo do glezanja u vodi. I bez naocala sam uocio Vesnu kako metlom vuce - gura vodu po kucnom podu prema otvoru (nekad smo za to mjesto rekli - sifon) u kuhinji. Jos sam vidio da su vrata prema balkonu zatvorena i da po staklu obilno klize kisne kapi. Dok sam izlazio na balkon voda je navalila unutra, a ja sam za cas bio mokar do koze. Dosao sam do slivnika (o da, i ono u kuhinji bi se moglo nazvati slivnikom) i jedva podigao resetku koja je bila potpuno zacepljena. Cuo se je zvuk usisavanja i nivo vode se je poceo spustati.

Vratio sam se Vesni da zajedno pobrisemo pod i procjenimo stetu - nista strasno. I kome se sada spava? U 03,00 sata je na drugom programu radija pocela emisija "Samo jazz" i s njom cu docekati zoru, a mozda i jos koji prolom oblaka!

- 02:35 - Komentari (7) - Isprintaj - #

30.10.2009., petak

... poneko priznanje ...

...a kad dodje priznjanje za nekad davno ulozeni trud

...................

veselju nema kraja i sjecanja lete tamo odakle se prostire ovakav pogled

(klik za vecu sliku)

(foto: Milan Bulatovic)

- 06:00 - Komentari (7) - Isprintaj - #

29.10.2009., četvrtak

Usavrsavanje jednostavnosti zivota, ...

Ma bas sam zadovoljan nacinom na koji zivim. Svakodnevnica je jednostavna i svodi se na uvijek iste radnje. A i poneki iskorak kojeg cinim nije tapkanje u nepoznatom, nego, opet usavrsavanje necega vec dobro poznatog. Pa evo me opet sa starim drustvom oko vatre



(dakako, nije vatra radi vatre)!!!


- 19:24 - Komentari (3) - Isprintaj - #

25.10.2009., nedjelja

Umor

I evo nas opet u "Pustinjskom plemenu", restoranu u kojem se je Jotam dobro proveo prije dva mjeseca! Mali covjek se je opet zabavljao na svoj nacin i u unutrasnosti lokala



i na travnjaku



gdje si je, bogme, nasao i ugodno drustvo.



No, kad covjeka pritisne umor, on shrvan ne bira mjesto kamo bi naslonio glavu da se odmori,



ali ce ga brizni otac ipak premjestiti na malo meksu podlogu!



Vrijeme da se i stariji istaknu:-)


- 19:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #

22.10.2009., četvrtak

Zeni Lebl (20.6.1927. - 21.10.2009.)

Nocas smo izgubili nasu dragu prijateljicu



O Zeni, u povodu njenog osamdesetog rodendana, Makabijada.com sazeto pise:


ZENI LEBL rodjena je 20. juna 1927. godine u Aleksincu. Od 1933. godine zivela je u Beogradu, gde je zavrsila osnovnu skolu i nizu gimnaziju. Uoci odvodjenja jevrejskih zena i dece u logor na Sajmistu pobegla je u Nis i pod laznim imenom zivela kod Jelene Glavaski, svoje nekadasnje vaspitacice iz decjeg vrtica.

Zbog ilegalnog rada obe su uhapsene 22. februara 1943. godine. Dok je njena spasiteljica odvedena u logor i kasnije streljana, ona je kao maloletna oterana na rad u Rajhu, pa i tamo uhapsena. Oslobodjena je iz berlinskog Gestapoa 28. aprila 1945. godine.

Po povratku u Beograd zavrsila je gimanziju i studirala pravo i Novinarsko-diplomatsku visoku skolu. U isto vreme radila je kao saradnik ''Politike''. Posto je aprila 1949. godine ispricala vic o ''ljubicici beloj'', uhapsena je zbog ''kleveta protiv naroda i drzave'' i ''kaznjena administrativno-prinudnom merom drustveno-korisnog rada sa lisenjem slobode u trajanju od godinu dana''. Posle dve i po godine logora u Ramskom ritu, Zabeli, na Grguru I, Grguru II i Golom otoku pomilovana je.

Septembra 1954. godine iselila se u Israel. Posvetila se istrazivanju istorije Jevreja na tlu bivse Jugoslavije, narocito u Srbiji i Makedoniji, delimicno i u okviru Istorijskog odbora Udruzenja Jevreja iz bivse Jugoslavije u Israelu.

Nova - petnaesta knjiga Zeni Lebl nosi naslov

HADZ-AMIN I BERLIN
deveta je na srpskom jeziku.

Prethodile su joj:

Plima i slom, iz istorije Jevreja Vardarske Makedonije

Ljubicica bela, vic dug dve i po godine

Jevrejske knjige stampane u Beogradu 1837-1905.

Dnevnik jedne Judite, Beograd 1941.

Jevreji u Pirotu

Jerusalimski muftija

Do ''konacnog resenja'' – Jevreji u Beogradu 1521-1942.

Do ''konacnog resenja'' – Jevreji u Srbiji

Na hebrejskom i/ili dvojezicno objavila je sest knjiga i desetine clanaka u knjizevnim i istorijskim casopisima.

Bavi se i prevodjenjem israelskih pisaca i pesnika sa hebrejskog na srpski jezik.

Dobitnik je dvadeset i dve nagrade za naucne i knjizevne radove na anonimnim konkursima Saveza jevrejskih opstina Jugoslavije.


- 06:26 - Komentari (8) - Isprintaj - #

20.10.2009., utorak

Spas od vrucine

Poznato je svima da je za vrijeme velikih vrucina najugodnije u moru! Ako nema mora, svaka voda je dobra, a ako si vrabac, dovoljno je da pukne cijev za navodnjavanje drvoreda - i to je to!!!



Ti dodjes, a ostali za tobom...


- 20:43 - Komentari (5) - Isprintaj - #

18.10.2009., nedjelja

+37 stupnjeva C

I sunce mi se ucini umornim od danasnje vrucine (javljaju da je najtoplije bilo u Kirijat Gatu +42 stupnja C)



dok sam promatrao hodocasnicu iz Indije gdje zamisljala da je na obali Gangesa!



......................................................................................................................


..................

- 18:28 - Komentari (12) - Isprintaj - #

17.10.2009., subota

+35 stupnjeva C

I dok nasi blogeri slave jesen i fotonatjecaji na istu temu se zahuktavaju, kod nas +35 stupnjeva u hladu. Nadra trazi zgodno mjesto u polusjeni, da joj ne bi prevuce bilo, a da se stare kosti ipak griju!



Al' ubrzo eto jos pospanijeg Macija



koji istom mjestu smjera i zamjena bi brza,



jer dovoljna je prijetnja ovolikom sapom!


- 13:29 - Komentari (9) - Isprintaj - #

13.10.2009., utorak

Novi post

Vesna je rekla da nacin na koji sam u prethodnom postu prikazao prijatelje i nije bas najljepsi, pa je danas pristala da se spustimo do plaze kako bi me prisilila skupiti fotomaterijal za novi post. I odista, dok je ona "klizala" gore pa dolje uz more



nemilosrdno sam hvatao posljednje rumenilo u tananim oblacima



koje sunce kao da je otpuhivalo od sebe



u zurbi da poljubi more -



- znak da vecernja molitva moze poceti! (Zidovi mole tri puta dnevno, a vecernja molitva pocinje sa zalaskom sunca, pa je i ovaj gospodin, zatekavsi se uz plazu, okrenio lice Jeruzalemo i izgovorio rijeci molitve)


..............................

- 19:20 - Komentari (9) - Isprintaj - #

Kod Sebastijana

Sebastijan je promijenio mjesto stanovanja. Iznajmio je kucicu u Karkuru kako bi bio blizi kcerkama. Pozvao nas je da vidimo kako se je smjestio i sinoc nakon sunceva zalaska



smo se okupili oko vatre.



Glavnu rijec je vodio Aser, ispunjavajuci i ulogu barmena!

................

Tocila se je (i pila, dakako) samo "Apsolut" votka s "Red Bull", pa su brzo, jos prije skidanja prvih raznjica s vatre face izgledale ovako

................

ili ovako,



tako da ni obilni obrok nije eliminirao utjecaj prvog alkoholnog udara!



(...barem kod nekih...)



A kad nas je Seb iskoristio da mu premjestimo ormar iz sobe u sobu, guralo se je tako zustro i nepazljivo da je parket ostao bez gornjeg sloja i postao arket:-)



Mene je spasila boca Coca-Cole koju sam dodavao u ubitacno pice kojim su me nudili!


- 02:50 - Komentari (5) - Isprintaj - #

10.10.2009., subota

25 godina GSS-a u Makarskoj

.....................

Vec se je ovdje spominjala proslava cetvrt stoljeca postojanja Stanice GSS-a u Makarskoj,



"""U Makarskoj se obiljezava 25 godina postojanja Stanice Gorske sluzbe spasavanja. O tome lijepo pise MAKARSKO PRIMORJE, spominjuci "pionirski trolist" (Drago, Milan, Borut) "...koji je postavio temelje današnjem GSS-u...", i jos mi se ljepse uklapa u blog-fazu prebiranja po "skatuli o' postoli". Nije mi namjera pisati o mojim utiscima iz akcija spasavanja, jer sve je vec napisano, objavljeno i pohranjeno, a i ja ih polako guram u zaborav, iako je bilo puno veselja kada bi se u dolinu spustili vracajuci zive planinare, izletnike, avanturiste, cudake, lutalice...! Radje se sjecam druzenja s prijateljima iz Stanice, vjezbama, zajednickim skijanjima i planiranju buducnosti koja se, bogme, dobrim dijelom i ostvaruje. No, vremenska distanca od cetvrt stoljeca nije ni premala ni prevelika da bi se sve zapamtilo ili sve zaboravilo, pa kako sa ponosom makarski spasioci isticu da "su upravo Makarani sudjelovali u prvoj helikopterskoj akciji u Hrvatskoj" i da "Ni mi spasioci ni piloti nismo, istini za volju, točno znali što radimo, ali sve smo ipak odradili bez greške." valja spomenuti da sam prije ulaska u helikopter upitao pilote samo dvije stvari: 1. postoje li u letjelici tri cvrste tocke; i 2. moze li helikopter sistemom kojega ja pripremim i spustim 40 metara podignuti sa zemlje dvije osobe od kojih je jedna u nosilima? Nakon potvrdnog odgovora, ali i njihovu otvorenu sumnju hoce li moja uzeta i sponke izdrzati, uskocio sam u straznji dio helikoptera, za tren pripremio sistem kojega svaki spasioc zna pripremiti zatvorenim ocima i pridruzio se pilotima u kabini odakle smo zajedno trazili grupu na zemlji, tamo u tocilima ispod biokovskog vrha Sibenik. O radu grupe na zemlji (koja je znala da dolazi helikopter, ali ne i tko je u njemu) bolje ce reci oni koji su tamo bili, a ja cu samo pokusati citirati Vinka koji je pratio nosiljku sa unesrecenim viseci ispod helikoptera o uzetima koje sam postavio: "Kada sam vidio da se iz helikoptera spustaju planinarska uzeta i na njima karabiner sa znakom UIAA (Medjunarodna planinarska i alpinisticka organizacija) znao sam da je u helikopteru netko od nasih i to mi je ulilo dodatnu sigurnost!" Tako je to bilo i siguran sam da ce dok bude GSS-a tako i biti - apsolutno medjusobno povjerenje ljudi koji su prosli istu obuku i koji koriste jednaku, standardiziranu opremu.



Dakle ne da nismo znali sta radimo, nego je svatko tocno znao sta mu je raditi u podjeli zadataka, a istu stvar koju sam napravio tada na Biokovu, bio sam spreman napraviti i ovdje u Izraelu kada se je pri samom vrhu unutrasnjosti 300 metara visokog dimnjaka termoelektrane urusila skela sa 15 radnika koji su obavljali zavrsne radove na njegovoj gradnji. Na zalost pokusaji spasavanja su isli iz drugog pravca i nije bilo prezivjelih!

Ni moja dozvola mi vise ne daje pravo sudjelovati u spasavanju,



a da bih je obnovio trebao bih odrzavati fizicku spremu, sta mi dosta tesko pada, jer posljednih godina se dobro krecem samo u vodi. Zato sa ceznjom prebirem "skatulon o' postoli" ili gustam u fotografijama iz ovdasnjih stijena (sin Bartul)



i visokih juznoamerickih planina (Edijev sin Raviv)!!!"""

...............



a sada je, evo, stigao i poziv

Proslava će se održati 17/18.10.2009.godine

17.10.2009.

11,00 sati Svečana sjednica (skupština) u hotelu "PARK" i
nakon skupštine domjenak,

16,00 sati Zbor spašavatelja HGSS-a u hotelu "Osejava" a
nakon zbora odlazak u Gornje Tučepi na HGSS proslavu


pa sjecanja poput ovog o kvintilji nadolaze, nadolaze:


"""Ponekad se covjek sjeti dogadjaja o kojima godinama nije razmisljao. Kao da je citava jedna zivotna faza otisla u zaborav, a onda ga jedna jedina recenica napisana u komentaru na post vrati puno godina unatrag. Tako se je jucer javio Marin! I nije puno napisao, samo pozdrav! A ja od sinoc razmisljam samo o jednome: kako smo, jednom davno, proveli sedam dana na Platku na vjezbi Gorske sluzbe spasavanja! Tamo HGSS do danasnjih dana odrzava zimske tecajeve i vjezbe, pa evo i jedne novije fotografije posudjene sa stranica Dubrovnik adventure!

....................

Svih sedam dana vremenski uvjeti su bili tako losi da je vjezba bila vise nego li uspjesna (naime, GSS je spreman za intervenciju u bilo kakvim uvijetima, pa je pozeljno vjezbe odrzavati u teskim uvjetima, kakvi najcesce i jesu kada GSS dobije poziv za pomoc), a mi smo u rijetkim pauzama trcali u dobro zagrijani dom! Tamo, uz tople peci i dobru hranu, valjalo se i zabaviti. Omiljena zabava Dalmatinaca su kartaske igre! Ali nas je bilo petero i jedan mac (spil) karata! Dakako "talijanskih"!

....................

Neki smo vec bili vjesti u igri kvintilje (igra se po pravilima tresete
, ali svak dobije po 8 karata, a igrac koji otvara igru zove za partnera igraca koji ima kartu koja njemu najvise odgovara; partner se ne javlja i nitko ne zna tko je on dok ta karte ne padne na stol; dakle igraju dvojica protiv trojice, a u iznimnom slucaju igrac koji otvara moze zatraziti kartu koju on drzi u rucu, pa u tom primjeru on igra sam protiv ostale cetvorice), ali Marin nije! Poceli smo igrati i dogadjale su se scena za scenom u kojima je glavni junak (gubitnik) bio Marin, dok nije usao u tajne i cari igre!

....................

Hvala Marine, bio si i osta as asova! Pozdrav obitelji!"""


- 07:49 - Komentari (8) - Isprintaj - #

07.10.2009., srijeda

Jotam u Tel Avivu

Stigao je vlakom iz Ber Seve s mamom

.................

i, umoran od putovanja, zasjeo tati na ramena,

.................

pa ravno na Dizengof trg



u jurnjavu za nedostiznim golubima,

................

a kad je shvatio da besmisleno juri, a i da kruh koji golubi jedu nije bas najukusniji, trazio je da mu se otkrije tajna pranja rublja u velegradu,



te, konacno, hrana i



nakon puno truda



olaksanje - "Sve sam pojeo!"


- 19:08 - Komentari (19) - Isprintaj - #

01.10.2009., četvrtak

Palme mijenjaju frizure

U subotu je Sukot (Praznik Sjenica) i zadnji je cas opskrbiti se palminim granama kojima se pokrivaju improvizirane sjenice. Od ranog jutra brujale su motorne pile, a kada sam izasao na ulicu posao na palmama koje dijele ulicu na dva dijela vec je bio zavrsen!



Dizalica s korpom i marljivim "frizerom" sasvim se priblizila zgradama,



a kad sam se vratio s posla sve su palme bile uredno pocesljanje!



Praznik moze poceti!

- 19:14 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.

< listopad, 2009 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

VREMENSKE PRILIKE U TEL AVIVU,
Click for תל אביב-יפו, ישראל Forecast

KOD G-a(Zagreb-Trnsko)
Click for זאגרב, קרואטיה Forecast

I KOD BARTULA (Micpe Ramon)
Click for ירושלים, ישראל Forecast


A R H I V:

2004.
V, VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2005.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2006.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2007.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2008.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2009.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2010.
I, II, III, IV, V,
VI, VII,VIII,
IX, X, XI, XII

2011.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2012.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2013.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2014.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2015.

I, II, III, IV ,V
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2016.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, lX, XI, XII

2017.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2018.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2019.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII, IX,
X, XI, XII

2020.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2021.

I, II, III, IV , V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2022.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2023.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2024.
I, II, III, IV, V