borut

31.12.2007., ponedjeljak

Veselo u Novu


- 00:05 - Komentari (21) - Isprintaj - #

30.12.2007., nedjelja

Jednom general - uvijek general

Nista cudno - djed se igra sa unucicom i njezinim vrsnjacima!??



No, nakon minut, dva posmatranja vidim da djecica izvrsavaju radnje disciplinirano i po unaprijed utvrdjenom redu, bez pogovora.



Pogledam jos bolje i prepoznajem! Djed je nitko drugi nego umirovljeni general izraelske vojske Amiram Levin! Jednom general - uvijek general!!!

....................


- 19:03 - Komentari (2) - Isprintaj - #

29.12.2007., subota

Kad baka cezne za unukom

Nista ne moze sprijeciti jednu baku u namjeri da izmijeni koju rijec sa unukom. O starosti dama se javno ne govori, ali ona sama je izjavila da ni sa chatom na Skypu nece imati problema, jer jednom davno, prije nego li je postala bolnicarka u II svjetskom ratu, radila je za pisacom masinom!!!


- 09:24 - Komentari (8) - Isprintaj - #

28.12.2007., petak


(foto:G.)

- 18:05 - Komentari (2) - Isprintaj - #

25.12.2007., utorak

Bozic u Nazaretu

Omika nikad nije za Bozic bila u Nazaretu (a kako bi i bila kad ni mi nismo, a udaljen je od nas niti pedeset kilometara), pa ju je danas valjalo odpeljati tamo! Upravo smo prelazili cestu na nezasticenom mjestu



kad su se oglasila zvona crkve Navjesetenja bl. Djevice Marije!

....................

Pohitali smo strmom ulicom ispunjenom prodavaonicama suvenira



i za tren bilu u dvoristu okruzenim visokom ogradom na kojoj su brojni mozaici koje crkvi poklonise hodocasnici iz mnogih zemalja. Mi smo zastali pored teksta MAJKO BOZJA MOLI ZA HRVATSKI NAROD!



Zastali smo i pred ulazom u jednu od najljepsih Gospinih crkava na svijetu koja seze u visinu 60 m, duzine je 68 m, sirine 28,50 m, sagradjena izunutra od armirang betona, a izvana od bijelog i pojedinih vodoravnih redova crvenkasta kamena.



U donju crkvu smo stigli cuti svecenika kako u kripti predvodi misu na poljskom jeziku,



a onda se dugackim kruznim stubistem ukrasenim vitrazima



popeli u gornju crkvu gdje su paznju svih posjetitelja privukle jaslice



postavljene ispod kupole koja "...slici na ljiljanov cvijet kojega je caska otvorena prema dolje, prema spilji, koja je svjedok Utjelovljenja Sina Bozjega. Taj ljiljanov cvijet nadvio se nad sveto mjesto i bdije nad svetoscu njegove poruke i prenosi je kao odasiljac preko nebeskog etera u cijeli svijet" (Fra Petar Lubina: "Stopama Nazaretske Djevice", Split, 1995, str. 35.)



Pogled na crkvu i sa druge, sjeverne strane iz pravca svetista sv. Josipa!



Izlazak iz dvorista srkve neminovno vodi izmedju trgovina koje su opremljen i asortimanom netipicnim za Izrael.



Kako smo se udaljavali, svjetla su se palila i veliki nazretski ljiljan je mijenjao svoj lik!


- 18:23 - Komentari (18) - Isprintaj - #

23.12.2007., nedjelja

U muzeju

Citajuci Lukin post o posjeti Chagallovoj izlozbi sjetih se da je u Recanatijevom "Ralli museum-u" bila postava Chagallovih slika, pa se uputismo tamo.



Obilazeci poznate mi prostore muzeja nismo nasli Chagalla, koji se je "preselio" u, takodjer Recanatijev, muzej u Urugvaju, Cileu ili Spanjolskoj. No, nije nedostajalo eksponata koje vrijedi vidjeti, a krunu cine izlosci Salvatore Dalia, medju kojima i "Slon sa kristalnom piramidom" (bolji prikaz - ovdje),



te Auguste Rodina!



Uzdignuti klaustar (zauzima jednu polovinu drugog kata muzeja) bio je idealno mjesto za odmor, dok su Omika i Vesna razgledale i tamo postavljene skulpture.



Iznenadjenje je bila citava jedna nova trokatna zgrada s ogromnim predvorjem okruzenim visokim trijemom izgradjena ove godine, a posvecena sefardskim zidovima.


- 18:04 - Komentari (6) - Isprintaj - #

21.12.2007., petak

U susret blagdanima



Prosinac je ovdje isprepleten praznicima svih triju monoteistickih vjera. Hanuka je prosla. Muslimani upravo obiljezavaju Hadz, a vrijeme je za cestitanje nadolazeceg Bozica i Nove 2008. godine!

- 18:42 - Komentari (1) - Isprintaj - #

18.12.2007., utorak

J O T A M

Danas je moj unuk dobio ime Jotam. I ne samo da je to lijepo biblijsko ime, nego i ima posebno znacenje, jer ima isti korijen kao i rijec tmimut (naivnost), a bogu su posebno mila naivna bica! No, prije objave njegova imena, Jotam je trebao sklopiti savez s bogom.

Sve je pocelo najavom ovnujskim rogom.



.....................

Mama je ponosno pokazivala svoga muskica,



a i tata je rado pozirao!



Obitelj i prijatelji su polako pridolazili



i dok su se razgledali pokloni,



a rabin pripremao rekvizite za obredno obrezivanje moga unuka,



junak ovog posta nije ni slutio sta mu se sprema u njegovom osmom danu zivota -



- J O T A M

- 22:04 - Komentari (28) - Isprintaj - #

17.12.2007., ponedjeljak

Omika hoce na bazen

Kad Omika nesto odluci, ne postoji sila koja koja ce je sprijeciti u ostvarenju namjere! Danas joj se htjelo na bazen i evo nas odmah po rucku pred ulazom



gdje cuvaru drustvo cini crno bijeli macak (u drustvu vrijeme prolazi brze).



Omika je malo zbunjena, jer kad je prosli put bila ovdje nije bilo lifta!



Konacno!


- 18:25 - Komentari (5) - Isprintaj - #

16.12.2007., nedjelja

Casa za vodu

casa za vodu Imali smo G. i ja nekakvog posla u Tel Avivu. Po zavrsetku obasli smo trgovine u velikom molu Ramat Aviva, te odlucili popiti kafu. Izbor je pao na kafic "Ilans"








koji od pocetka nije ulivao veliko povjerenje. Dakako, uz kafe nismo dobili vodu, a bilo bi bolje da je nismo ni zamolili naknadno, jer ovakvoj casi se nismo nadali!


- 18:35 - Komentari (6) - Isprintaj - #

15.12.2007., subota

Kisa

Konacno je pala prava kisa. Blagodat za sve, osim za ekipu s kojom sam nakon plivanja sjedio uz sami bazen umjesto na travnjaku. Dakako, zakuska i zdravica u cast unuka!


- 19:48 - Komentari (3) - Isprintaj - #

12.12.2007., srijeda

Rodiliste u Ber Sevi

Ber Seva je najveci grad pustinje Negev. Uputili smo se tamo jer se je Lital porodila u rodilistu bolnice "Soroka". Htjela je biti blizu majke koja zivi u "glavnom" gradu Negeva, a majka ce najbolje brinuti o mladoj rodilji po napustanju bolnice.



Drugi razlog je visoka strucnost osoblja rodilista, koja proizlazi iz cinjenice da "Soroki" gravitira svo stanovnistvo ne samo grada i okolnih naselja, nego i pustinje, a to su beduini. Beduini su lojalni (muskarci sluze u izraelskoj vojsci) stanovnici Izraela, ali tradicionalno ne traze medicinsku pomoc dok "vrag ne odnese salu"! Tako je i sa trudnicama. Ne postoji nikakava sluzbena kontrola nad zenama u drugom stanju, a i laicki pokusaji prekida trudnoce su cesti. Muzevi dovode zene u bolnicu tek kao hitne i vrlo komplicirane slucajeve i bez ikakve prethodne najave.

Osoblje rodlista u Ber Sevi ima svakog dana najmanje tri operacijska zahvata kakvi se u ostalim izraelskim bolnicama vide mozda jednom godisnje i to nakom duzih priprema, nadgledanja i savjetovanja. U Ber Sevi sve se dogadja iznenada. Tako da je, ako i imate dogovorenu operaciju carskog reza, gotovo sigurno da ce se "vasa" operacija nekoliko puta odgadjati zbog izvanrednih i neplaniranih dogadjaja.

I evo nas na travnjacima "Soroke"



gdje se odmaraju beduini iz plemena koje ce uskoro dobiti jos jednog pripadnika.



Pored njih su i studenti iz obliznjeg Sveucilista "Ben Gurion", kojima prakse iz ginekologije i porodiljstva ovdje nece nedostajati!



Dobar dio posjetitelja su malo tamniji, a ima i potpuno crnih beduina.



Ni ovakvi susreti nisu rijetkost. Feredza je stvarnost i u Izraelu.



No, mi smo se ipak najvise skoncentrirali na neheda (= unuk) koji ce svoje ime dobiti za vrijeme obrednog obrezivanja osmog dana po rodjenju!


- 08:22 - Komentari (30) - Isprintaj - #

11.12.2007., utorak

Prva fotografija

Hvala na cestitkama, a evo i prve fotografije!


- 06:00 - Komentari (19) - Isprintaj - #

Unuk



Konacno! Postao sam djed! Trebat cu se i na to naviknuti!

- 00:20 - Komentari (9) - Isprintaj - #

10.12.2007., ponedjeljak

Sedma svijeca

Dan odmora dobro je dosao svima. Pred vecer Omika je upalila sedam svijeca na hanukiji



i evo ih sada kako cekaju vijesti iz rodilista. Valjda ce nocas postati prabaka i baka?!


- 18:51 - Komentari (4) - Isprintaj - #

U Zracnoj luci

Dio noci proveli smo u Zracnoj luci "Ben Gurion" cekajuci Omiku i G-a!



Pogledi su cesti skretali i prema stropu pod kojega se skrio po koji balon ispunjen helijem, laganijim od zraka.



No, negdje u nepoznatim prolazima tog istog stropa krio se i mali misic koji je ipak tezi od zraka, pa je svoju nepaznju platio padom ravno pred nas.



Malo se otresao i odmaglio, a nasa pannja se usmjerila prema najdrazima sto upravo stigose!


- 05:50 - Komentari (6) - Isprintaj - #

09.12.2007., nedjelja

Peta svijeca Hanuke

Sinoci smo bili u Haifi kod Tami i Danija. Zajedno smo upalili petu svijecu Hanuke.



O prazniku Hanuka ovdje, a kako je bilo kod nas prosle godine, prije dvije godine, dok su fotografije od prije tri godine iscezle netragom!
To je, kazu, najopjevaniji zidovski praznik, pa evo jedne od pjesama:

...............

Uz puno pjesme ide i puno kalorija, bas kako i treba u svjezu prosinackou vecer.


- 17:08 - Komentari (2) - Isprintaj - #

07.12.2007., petak

Luka zeli postati netko

Planirao sam kako ce mi prosinac proteci u veselju i vedrim temama (pa i na blogu), jer ovih dana Lital i Bartul ocekuju bebu (a to znaci da ja postajem djed), dolaze nam u posjetu Omika i G., vrijeme je Hanuke, blize se novogodisnji blagdani ... No, javio se Galeb s molbom, a njegova molba za mene je zapovjed. Galeb je na svom blogu predstavio Luku kojemu je nuzna pomoc u njegovom nastojanju da "...postane netko...", a mene ce radovati ako njegovo pismo procita sto vise posjetitelja:


- 09:25 - Komentari (10) - Isprintaj - #

06.12.2007., četvrtak

Tisucu noci i noc

1001 1001
Da, da, ovo je tisucu i prvi post na ovom blogu (iako statistike tvrde da ih je bilo vise, nema potrebe provjeravati)! Prethodnim, tisucitim, zavrsio sam petodjelnu fantaziju "Jeruzalem, Jeruzalem", a ovaj neka bude svecarski; pokusaj da devetminutni spot docara ugodu o kojoj sam tlapio!!!




................

- 00:40 - Komentari (7) - Isprintaj - #

05.12.2007., srijeda

Jeruzalem, Jeruzalem (5)

Jeruzalem, Jeruzalem (5) 1000
Jeruzalem, Jeruzalem (1)
Jeruzalem, Jeruzalem (2)
Jeruzalem, Jeruzalem (3)
Jeruzalem, Jeruzalem (4)


Saznao sam za koncert dva dana prije njegovog odrzavanja i, dakako, karte su bile rasprodane. Telefonirao sam u sve agencije ne gubeci nadu, no svi su mi davali isti odgovor: karata nema!

Pred Ulamei Bima sam dosao medju prvima i svakoga tko je prosao pored mene molio za kartu vise. Guzva je rasla kako se je vrijeme za otvaranje dvorane priblizavalo, a moji izgledi su bivali sve manji. Svjetla su vec zmirkala, najavljujuci skori pocetak, kada se pored mene stvorila poznata prilika u pratnji cuvara. Mahinalno sam upitao ima li kartu viska, a on, gradonacelnik Jeruzalema, me je jednostavno uhvatio pod ruku i povukao za sobom unutra. Pred nama, kroz gomilu koja je zamorila ocekujuci premjerni nastup zvijezde u usponu, put se je otvarao prema sredisnjim sjedistima u prvom redu. Tamo su se stvorila i potrebna mjesta za sve koji smo pridosli. Htio sam zahvaliti gradonacelniku, ali me je on opet jednom rukom uhvatio za podlakticu i dok je drugom popravljao kipa* na glavi rekao da je to najmanje sta je za mene mogao uciniti i da ce on biti sretan, ako ja budem zadovoljan. Vise nije bilo vremena za razgovor, jer su se zastori razmakli i "grupe za zagrijavanje" pocele sa svirkom.



Nakon petnaestak minuta uz ugodnu muziku i orjentalne plesove osam djevojaka, publika je bila pripremljena za glavnu tocku programa. Zavjese su skrile scenu i muk je zavladao mracnim prostorom. Mrkla tama i tisina. Deset sekundi, dvadeset sekendi ...! A onda, kao da se je sva njeznost ovoga svijeta rasula od zida do zida, zatitrao je zenski glas koji se svojom nestvarnom ljepotom uzdizao nebeskom prividu, ali ga je realnost rijeci dirajuci svako culo vracala zemaljskoj stvarnosti:

"Ne podizi pogled u zjezdanu noc, ako mene cekas...

Snop svjetlosti obasjao je sitni lik koji se je polako kretao prema rubu bine, a dok je linija malih bubnjeva davala ritam, iz orkestra su se jedan za drugim ukljucivali instrumenti prateci njene stihove:

...jer ja cu doci stazom kroz rascvjetana polja,
I ne slusaj zvuke iz daljine, ako se koracima mojim nadas...


Zadigla je skute haljina i spustila se u gledaliste. Jos se je nekoliko reflektora upalilo, a ona je krenula ispred prvog reda prema sredini.

jer necujno cu prici i tek kada ti rame ovlas dirnem
Sapatom punim zebnje zazvati tvoje ime




Zaslijepljen svjetlima samo sam osjecao njezinu blizinu, a kada me takla nesvjesno sam ustao. Drzala me je za ruku i povela za sobom. Uspinjali smo se korak po korak na pozornicu. Okrenula me je licem prema gledalistu, ispustila ruku, smjestila se na gornju stepenicu do mojih nogu i nastavila pjesmu...

pored stopala ti sjesti, pretopiti trenutak u vjecnost..."


(Ruth Mayer)

Oh, Jeruzalem, Jeruzalem!

*kipa= kapica koju nose Zidovi vjernici

- 00:32 - Komentari (2) - Isprintaj - #

03.12.2007., ponedjeljak

Fico, Topolino ili Fiat 500

999


Nisam siguran kako treba zvati ovaj Fiatov model, ali "uhvatiti" ga u ovako opasnom drustvu nisam oklijevao!



(mali listic na straznjem staklu oglasava da vlasnik automobilica trazi kupca, pa ako ima zainteresiranih, mogu posredovati)


- 20:35 - Komentari (7) - Isprintaj - #

01.12.2007., subota

Dodatak ljetu

Dodatak ljetu 998
Prvo jutro u prosincu izvuklo nas je na more. Prekrasan suncan dan i 24 stupnja u hladu kao da su znak da se ljetu jos ne da napustiti ove krajeve. A tako je i sa kormoranima koji se samo premjestaju od ribnaka do ribnjaka uz istocnu obalu Sredozemlja i nikako da se odluce za prelet do Afrike. Strucnjaci kazu da ih se je u Izraelu stacioniralo vec toliko mnogo da im uskoro prijeti nedostatak hrane!



Nisu puno bolje srece ni ribolovci podvodnom puskom, a to se najbolje vidi po izrazu lica ovoga (Ezra mu je ime) koji je upravo napustio loviste sa svojim skromnim ulovom, tvrdeci da su se cipli povukli u vece dubine naslucujuci skoru neveru!



U ribolov stapom nisam nikada vjerovao, pa mi ova trojica djeluju dosta naivno,



a ako misle da je pecanje sport, bilo bi im bolje da se ugledaju na ove,



ili ove,



a ako nisu od onih koji rado trose kalorije, mogu se ugledati na ove i jednostavno sjedeci ceprkati po pjesku,



ili na ove, ako su u kasnom romanticnom raspolozenju,



jer nitko od njih nece za kormoranima i rodama prema jugu, bas kao ni pernato stvorenje sto vreba hoce li netko od svih ovih sto ih je prosinacko sunce izmamilo na obalu, zaboraviti koju mrvicu na pijesku!


- 13:32 - Komentari (13) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.

< prosinac, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

VREMENSKE PRILIKE U TEL AVIVU,
Click for תל אביב-יפו, ישראל Forecast

KOD G-a(Zagreb-Trnsko)
Click for זאגרב, קרואטיה Forecast

I KOD BARTULA (Micpe Ramon)
Click for ירושלים, ישראל Forecast


A R H I V:

2004.
V, VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2005.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2006.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2007.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2008.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2009.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2010.
I, II, III, IV, V,
VI, VII,VIII,
IX, X, XI, XII

2011.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2012.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2013.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2014.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2015.

I, II, III, IV ,V
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2016.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, lX, XI, XII

2017.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2018.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2019.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII, IX,
X, XI, XII

2020.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2021.

I, II, III, IV , V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2022.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2023.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2024.
I, II, III, IV, V