borut

30.12.2008., utorak

Presuda

Osobno nisam proveo previse vremena u sudnici, iako sam nekad razmisljao kako bi dijeliti pravdu medju ljudima moglo biti sasvim ugodno zanimanje. Odvjetnicki poziv pak, nikad me nije odusevljavao, jer su predubjedjenja da advokati uvijek traze kako izigrati zakon, a ne kako ga iskoristiti u korist klijenta, vjerojatno djelovala i na mene. No, uza sve to uvijek su me privlacile rasprave koje su se ticale prava, pravicnosti, zakonodavstva, kaznene politike, medjunarodnog pravnog poretka i svega sta tretira odnos drzave prema pojedincu. Tako sam sa paznjom slusao i o slucaju ubojstva u kojem su svi dokazi nepobitno upucivali da je optuzeni odista pocinio djelo za koje su ga teretili. Jedino za sta se je obrana mogla uhvatiti bila je cinjenica da les zrtve nije pronadjen i u svojoj zavrsnoj rijeci odvjetnik optuzenoga pokusao je iznenaditi veliko sudsko vijece i sve prisutne rekavsi da je, kako bi dokazao nevinost svoga klijenta, doveo u zgradu Suda navodnu zrtvu koja ce u roku od 30 sekundi uci u sudnicu. Okrenuo se je prema ulaznim vratima i svi su nestrpljivo cekali. Kako je prosla citava minuta, a vrata su ostala zatvorena, predsjedavajuci je zakljucio raspravu i suci su se povukli na vijecanje. Vratili su se brzo i saopcili: "Jednoglasno, optuzeni je kriv! Odluka o kazni biti ce urucena kroz mjesec dana! Da li se obrana zeli izjasniti?" Dovitljivi odvjetnik je hitro ustao i, prije nego li sto je rekao da ce po prijemu presude ici na prizvni sud, zapitao je: "Kako ste mogli gospodo suci donijeti takvu odluku kad sumnjate u to je li zrtva odista mrtva. Dobro smo vidjeli kako ste zajedno sa svima nama u dvorani iscekivali da se zrtva pojavi na vratima? Dakle vi niste sigurni da je ubojstvo uopce pocinjenjo, a izreci cete osudjujucu presudu?!?! " Odgovor predsjedavjucega je bio jos brzi i jasniji: "Da, svi smo ocekavi da ce zrtva uci; gotovo svi, jer jedini u sali koji se nije okrenuo prema vratima, znajuci da se zrtva tamo ne moze pojaviti, bio je upravo Vas klijent!", a udarac drvenog cekica o stol oznacio je da vise nema diskusije!!!

- 05:12 - Komentari (15) - Isprintaj - #

28.12.2008., nedjelja

Toni Franovic

Toni Franovic Vratim se kuci, a Vesna sva ozarena vodi telefonski razgovor s Tonijem Franovicem. Tu je, negdje u Tel Avivu i vraca se kuci, ali dolazi opet u Tel Aviv s proljeca. I dok oni pricaju ja se prisjecam kisne zime 1992. godine kad su u Galileji bujice s Golanske visoravni provalile brane i poplavile tamosnje plantaze agruma. Voda se je povukla nakon nekoliko dana, ali ne i ribe. Uginule su okromne kolicine riba koje su s nadoslom vodom isplivale iz tamosnjih ribnjaka i razmilile se medju stablima. S Tonijem smo tada setali po blatnim poljima i uzivali pod zubatim Suncem koje je odlucilo da je dosta kisa i poplava. Toni je otputovao, a mi smo iz daleka pratili njegov slikarski uspon i na jednoj od izlozbi zapazili sliku ribe koja lezi izmedju tek procvalih stabala narance.



Odlazim do ormara u kojemu bi mogla biti fotografija tog Tonijevog ulja na platnu, ali je ne nalazim, no ne mogu a ne skenirati i staviti na post ono sta je ostalo sacuvano!



Sretna ti Nova, Toni!!!


- 20:11 - Komentari (4) - Isprintaj - #

25.12.2008., četvrtak

Sretan Bozic!!!


www.wishafriend.com

- 00:01 - Komentari (6) - Isprintaj - #

24.12.2008., srijeda

Sretan Bozic

uz ovo odbrojavanje zelimo svima!!!



Vesna i Borutsretan

- 19:24 - Komentari (3) - Isprintaj - #

23.12.2008., utorak

"E, sad je dosta..."

- rekla je Vesna, kad sam je pitao je li me slikala kako lezim primajuci infuziju na Hitnom prijemu bolnice "Hilel Jaffe" u Haderi. Jos je dodala kako to nije prvi put da provodi besanu noc uz mene, a meni nista. I da ne duljim, cim sam dosao s posla kuci poceo me boljeti stomak i ubrzo sam poceo povracati. Napravio sam si caj od kamilice i opet povratio. To se ponavljalo do 22,00 sata kada sam pozvao lijecnika da me pregleda. Nije proslo niti 10 minuta i Dr. Platkov je pozvonio na ulaznim vratima. Izmjerio mi je krvni pritisak, temperaturu i onda se skoncentrirao na trbuh. Poceo me je pritiskati i vec me je boljelo i gore i dolje, i lijevo i desno, a on je pritiskao ne bi li nasao mjesto gdje boli najvise, pa kako je ipak otkrio da je to u predjelu slijepog crijeva poslao me je na Hitnu pomoc da me, ako treba, operiraju.



Za cas smo se pripremili, Vesna je vozila, a ja na pola sjedio na pola lezao pored nje s plasticnom kantom u rukama za slucaj da nastavim sa povracanjem. Nakon deset minuta voznje i administrativne procedure, dok je Vesna trazila mjesto za parking, usuljao sam se na Hitni prijem gdje vec poznajem sve kutke, jer, kako Vesna rece, nije mi to prvi put, te si pronasao slobodan krevet. Za cas su stigli lijecnici i tehnicari i ispitali, izmjerili, ispipali, uzeli i prikljucili sve sta je trebalo! U medjuvremenu sam ispovracao svu zuc u neku ogromnu plasticnu kesu koju su donijeli u zadnji cas. Onda se je jedan vratio i opalio mi injekciju u mjesto gdje ledja gube svoje pristojno ime, pa sam za tren blazeno usnuo. Kad sam se probudio jedan od lijecnika je saopcio da su nalazi OK i da me ne treba rezati, nego trebam obaviti gastro i jos neke preglede. Pripremili su otpusno pismo i oko 02,00 sata smo vec bili na putu kuci. Putem mi je Vesna jos saopcila kako me je morala drmati dok sam tamo spavao, a ona patila sjedeci na neudobnoj stolici s nepovezanom, netom uganutom nogom, kako se moje hrkanje ne bi culo do operacijskih dvorana; i jos mi je rekla neke stvari kojih se bas ne sjecam , a i bolje da ih ona sama sastavi nego li da ih ja interpretiram kako meni pase!

- 14:49 - Komentari (17) - Isprintaj - #

21.12.2008., nedjelja

Prva svijeca Hanuke

Sutra pocinje Hanuka i veceras je valjalo zapaliti prvu svijecu na hanukiji. I tako ce se svakog dana dodavati po jos jedna, da bi osmog dana sva mjesta na svijecnjaku bila zauzeta. Istovremeno sa zidovskom Hanukom (22.-29.12.), ovoga prosinca obiljeziti ce se i katolicki Bozic (25.12) i muslimanska 1430. hidzretska godina (28.12)! Na gornjim linkovima vise o prazniku, a kako je bilo prosle godine petog dana Hanuke i sta se je pjevalo - ovdje!!!

A ove godine Vesna i ja smo sami, pa eto, reda radi, a i da se podicimo bozicnim kaktusom i narcisima



nasa mala hanukija!






- 18:10 - Komentari (13) - Isprintaj - #

19.12.2008., petak

Razglednica iz Nepala

Nepal Sa Antom Saricem sam znao boraviti po "nasim domacim" planinama dok smo oboje bili clanovi PD "Biokovo". Prostori nas odvajaju vec skoro dvadeset godina i u tom razdoblju nikakve veze medju nama nije bilo.

Eeeeee, kako sam se obradovao, u ovo vrijeme blagdanskih cestitanja, primiti od njega razglednicu iz Nepala, kamo se je uputio sa zajednickim nam prijateljem Joskom Vukosavom!


- 17:42 - Komentari (6) - Isprintaj - #

17.12.2008., srijeda

Iznenadjenje

Jutros sam se, jednako kao i svakog dana vec godinama, vozio na posao autobusom. Sacekao sam ga, kao i uvijek, iza zgrade u kojoj stanujemo. Autobus se zaustavlja na mjestu predvidjenom za pakriranje osobnih automobila i ne postoji neko uredjeno ili oznaceno ugibaliste. Najcesce sam jedini putnik koji koristi to mjesto za ulazak u autobus, a ne sjecam se da sam i u neko drugo vrijeme dana vidio da tamo netko ceka ili izlazi iz autobusa. Moglo bi se reci: "moja privatna autobusna stanica"!

Ali danas na povratku kuci - kojega li iznenadjenja!? Na "mojoj stanici" docekala me je nova stanicna kucica!!! Samo za mene!!!



I unutra mala plocica na koj pise da su postavljanje zajedno financirali Ministarstvo prometa i Gradska uprava, te molba da se pazi na cistocu! Hvala i Ministarstvu i Gradu! Dakako da cu paziti; ta ljeti ce me cuvati od jakog sunca (do sada bih se krio u sjenama vitkih palmi), a zimi od kisa (ako ove godine uopce budu padale)!




- 16:53 - Komentari (21) - Isprintaj - #

16.12.2008., utorak

Šir

Daleke 1995. godine Šir, tada sedmogodisnja djevojcica, je pricala:

"Bio jednom jedan kralj koji je na povratku iz daleke zemlje izgubio skupocjenu krunu. Dugo je razmisljao i odlucio da si umjesto zlatne krune nadje krunu u prirodi. Otisao je u dvorske vrtove i trazio medju cvijecem. Dosao je do narcisa i ovaj se je visoko uspravio u zelji da kralj odluci njime ukrasiti svoju glavu. A onda je kraljev pogled privukla anemona koja se je opremila najljepsim bojama ne bi li navela kralja da upravu nju odabere. No, kralju se nije svidjelo takvo ponasanje cvijeca, pa se je vratio u dvorac i dao nalog slugama da mu pronadju odgovarajucu krunu. Ovi su se razmilili diljem kraljevstva i nakon mnogo nedoumica donijeli odluku da pred kralja iznesu - ciklamu. Ciklama se je neckala i kada se je kralj pojavio njeni obrazi su blago pocrvenjeli. Kralj je odmah zavolio stidljivu ciklamu i od tada je ona resila njegovu glavu!"


I jos je dodala Šir:

"Ja ne zelim da mi djecak donese ubrano cvijece kako bi mi dao do znanja da me voli. Ja bih da mi on to kaze rijecima, a cvijece neka ostane u prirodi!"
Sve to ispricala je mala Šir svome tati Jairu Enosu, i nama slusateljima dakako, u njegovoj radio emisiji ("Tjedni izvjestaj" na "Bet" programu Radio Izraela, svakog petka od 16,00 do 18,00 sati) u kojoj je imala "malu kolumnu" od njene pete godine, kada je tata Jair jednostavno nije imao kome povjeriti na cuvanje, pa ju je doveo u Radio i ostavio u tehnicarevoj sobi, a tehnicar je snimio razgovor koji je vodio sa Šir i uvjerio Jaira da to vrijedi emitirati. Šir je bila gosca programa svakog petka dok nije navrsila deset godina i rado smo je slusali. Danas, Šir zavrsava vojnu sluzbu i slijedeceg petka ponovo ce, nakon deset godina, gostovati u tatinom programu!!!

- 04:42 - Komentari (4) - Isprintaj - #

14.12.2008., nedjelja

Sokol

Mislio sam da me ne vidi i da cu mu prici jos blize,



ali je vec zaleprsao krilima i za tren bio iznad mene,



na kratko me promatrao,



okrenio mi perje repa



i odlucio otici...


- 05:01 - Komentari (6) - Isprintaj - #

13.12.2008., subota

Mjesec

Jucer su govorili da ce se Mjesec pribliziti Zemlji na najmanju udaljenost i da se ta pojava ponavlja svakih petnaest godina i da se tocno u 18,15 sati biti pod uglom od tocno 180 stupnjeva u odnosu na Sunce, pa da ce se vidjeti bolje nego li ikada. Uputio sam se na jedno mracno mjesto i pogledao mjesec iznad sume



i ne mogu reci da mi se je ucinio blizi, veci, svjetliji ... Mjesec k'o mjesec:-)


- 06:53 - Komentari (8) - Isprintaj - #

12.12.2008., petak

Desalinizacija

U sklopu termoelektrane "Ichak Rabin - Orot" na obali ispred Hadere ima tijekom 2009. godine proraditi postrojenje za desalinizaciju morske vode; upravo ispod dimnjaka koji se propinju 250 (dva stara) i 300 (novi) metara - do oblaka skoro!



MorDagan priustio nam je pogled na gradiliste i iz zraka,

...............

i to upravo u vrijeme akcije postavljanja u more dovodnih cijevi.



Sitni ali mocni tegljaci su se trudili ispraviti dugacku plasticnu cijev promjera 180 cm, opremljenu betonskim blokovima koji ce je, kad se iz nje ispusti zrak i kad se spusti na morsko dno, drzati da je ne bi morske struje pomaknule.





I sve to je trebalo povuci poprilicno daleko od kopna da bi se uzimala sto cisca morska voda.


- 06:57 - Komentari (3) - Isprintaj - #

11.12.2008., četvrtak

Ne volim trgovine...

...i smrkne mi se kad trebam ici nesto kupiti. I sigurno nisam jedini, a jucer sam se i uvjerio. Negdje pored Jeruzalema u naselju Saar Benjamin je samoposluga trgovackog lanca "Rami Levi". Tamo sam susreo istomisljenika koji je uzitak kupovanja prepustio mami, koja dobro zna sta treba kupiti, i braci, sto vuku prema policama sa slasticama, a on je, za razliku od mene, sklopio okice i utonuo u slatki san.


- 11:09 - Komentari (8) - Isprintaj - #

06.12.2008., subota

Zanimljive novogradnje

Jucer smo, kao i svakog petka, bili u Haifi. Za povratak smo izabrali cestu koja od univerzitetskog nebodera vijuga izmedju vrhova brda Karmel. Tamo su se smjestila naselja Osafija i Dalijat el Karmel, danas potpuno spojena jedno s drugim. Stanovnici su Druzi, a trgovina im je, osim poljoprivrede, glavna djelatnost. Sisli smo s glavne ceste i zapazili zanimljive novogradnje,







a i ovu jednostavnu, za ptice ali, unutra bogate kolekcije kaktusa



na Muhraki gdje se je prorok Ilija nadmetao s 450 Baalovih svecenika tko ce potpaliti vatru pod zrtvenim juncem!

...............

- 07:40 - Komentari (18) - Isprintaj - #

03.12.2008., srijeda

"Moja Makarska"

"Moja Makarska" je projekt zamišjen od judi i za jude koji su vezani za Makarsku ne samo tilon nego i dušon.

Na ovin internet stranicama misto bi tribale nać stare stvari koje se čuvaju po kućama i u šufitima, u škafetima i baulima... a koje
prikazuju ili opisuju onu našu staru
Makarsku - grad koji je ima dušu...




Ovo su prve recenice sa naslovnice ovih simpaticnih stranica na koje upucujem svakoga kome je Makarska pri srcu! Izmedju brojnih fotografija na kojima sam s uzitkom prepoznavao poznata lica ima i jedna ostecena, pa kako je, malo bolje ocuvanu, imam i u svome albumu, evo je:


- 20:00 - Komentari (6) - Isprintaj - #

02.12.2008., utorak

Maci, narcisi i "savez planeta"

Jedan od mojih svakodnevnih zadataka je spustiti Macija sa gornjeg balkona! Tamo se on popne bez ikakvih problema, ali dolje mu se ne ide! Gleda odozgo i mjauce dok ga ne strpam u putnu torbu i spustim!



Usput pogledam sta se dogadja sa cvijecem



i danas zadivljen ustanovima da u djardinjeri za narcise koja vec godinama donosi lisce i samo lisce, ove godine ima i cvijeta!





A onda pogledam i u nebo, pa kad vidjeh dvije rane zvijezde pored Mjeseca, prisjetih se da se prica ovih dana o konjukciji, savezu Mjeseca, Venera i Jupitera, pa sam se opet vratio i zabiljezio.


- 17:59 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.

< prosinac, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

VREMENSKE PRILIKE U TEL AVIVU,
Click for תל אביב-יפו, ישראל Forecast

KOD G-a(Zagreb-Trnsko)
Click for זאגרב, קרואטיה Forecast

I KOD BARTULA (Micpe Ramon)
Click for ירושלים, ישראל Forecast


A R H I V:

2004.
V, VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2005.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2006.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2007.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2008.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2009.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2010.
I, II, III, IV, V,
VI, VII,VIII,
IX, X, XI, XII

2011.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2012.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2013.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2014.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2015.

I, II, III, IV ,V
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2016.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, lX, XI, XII

2017.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2018.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2019.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII, IX,
X, XI, XII

2020.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2021.

I, II, III, IV , V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2022.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2023.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2024.
I, II, III, IV, V