borut

28.02.2009., subota

Jeruzalem

nas je docekao sa kisom i vjetrom, pa se je organizirani obilazak gradskih znamenitosti sveo na drhtanje pod kisobranima i kabanicam, te po koji smjesak.



Tek nakon tople juhe u restoranu "Rimon" u novosagradjenoj cetvrti "Mamila" uz same gradske zidine, raspolozenje (barem moje) je poraslo.

............

U jutro sam poranio i krenio, skoro praznim ulicama, prema crkvi "Usnuca bl. Djevice"



i dalje do mjesta na kojem se, u naporu za ocuvanje postojeceg stanja, ispreplicu simboli triju velikih monoteistickih vjera!

(Zid placa i kupola Omarove dzamije)


(Kupola Al-Akse i u pozadini Maslinska gora)



- 23:22 - Komentari (24) - Isprintaj - #

26.02.2009., četvrtak

Intermeco

Jucer u Haifi, sutra u Jeruzalemu, a danas za vrijeme pauze za rucak u Haderi kratka setnja izmedju vitkih palmi

.............

gradskog parka u kojem uz sam ribnjak ljenjuskaju cuvar i neki besposlicar.

.............

Iz vode me je gladnim pogledom gledala zlatna ribica,



a u uskoj ulici koja me je vodila natrag, ispred prodavaonice zenskog donjeg rublja glad je tomio mali stanovnik Dziser el Zarke.



... i opet, onamo unutra na posao!


- 20:53 - Komentari (7) - Isprintaj - #

25.02.2009., srijeda

Haifa

Vesna se nije osjecala dobro i nije isla sa mnom u Haifu na tecaj fotografije. Upravo sam joj ispricao kako smo ucili o kompoziciji slike, te spominjali pravila ravnoteze, ugla snimanja i podjele slike na trecine:



Dok je jos bilo sunca prosetali smo Germanskom cetvrti (dio Haife, neposredno uz luku, kojega su sagradili u 19. stoljecu doseljenici katolicke vjere iz Njemacke; kvart se je razvijao do pred II. svjetski rat kada su zbog oprejeljenja za nacisticki rezim morali napustiti ondasnje englesko podrucje; izgled zgrada i ulica se do danas nije mijenjao, a u posljednje vrijeme se dosta radi na obnovi kuca) i malo vjezbali. Meni se je oko zadrzalo na jednoj preslici (jer, valjda, uhu nedostaje zvuk crkvenih zvona)



i odmah kliznulo prema vrtovima Bahaja na kojima sam, iako gotovo izravno u sunce, pokusao pokazati razlicitost perspektive snimanjem sa istoga mjesta. Jednom bez zuma (i dobiti pravilan osjecaj dubine),



a drugi put sa zumom (i dobiti "plosnatu" fotografiju).



O, da! Koliko su stanovnici stovali Stari Zavjet pokazuju i natpisi na ulaznim vratima, medju kojima izabrah: "Ako bih zaboravio tebe, Jerusaleme, neka usahne desnica moja!" (Psalmi Davidovi, 137, 5)


- 21:16 - Komentari (8) - Isprintaj - #

23.02.2009., ponedjeljak

Kod Hamudija

Humusiju "Hamudi" poznajemo jos iz vremena kada su ovim krajevima koracale Omika, Vesna (moja sestra) i Irina, pa ne treba cuditi da danas odmah po ulasku zavirujem u kuhinju provjeriti sta je specijalitet dana!



Dok uzivam u humusu i salatama kao predjelima priprema se odrezak od pilecih prsa i donosi ga osobno glavni (i jedini) kuhar,



koji je pristao ogledati se i kao fotograf!



Zadovoljan zavrsavam s obrokom, ispijam tradicionalnu kafu s elom



i zurim na ulicu prosetati okolnim ulicama koje grije blago zimsko sunce!

- 20:12 - Komentari (7) - Isprintaj - #

19.02.2009., četvrtak

Ucitelj i ucenici

Nakon sto su se u komentarima na prethodni post Vice i mali brat "pocupali", pravi je trenutak, a sa puno humora, prisjetiti se dviju uzrecica kojima su me davno naucili stari Makarani:

1. Dobar covik g.... brat!
2. Ucini dobro izdi g....!

... a na skeniranoj fotografiji iz osamdesetih godina prosloga stoljeca, koja ocito govori o skladu izmedju ucitelja i njegovih ucenika, neki od ovdje spomenutih bi se morali prepoznati!


- 19:38 - Komentari (19) - Isprintaj - #

18.02.2009., srijeda

Snijeg

Beba je u Makarskoj, a Jadran je ostao u Ljubljani, pa mu je poslala fotografiju Kacicevog trga prekrivenog snijegom. Jadran je poslao sliku Vesni koja jos radi tamo negdje u Haderi, a ja sad iz Or Akive hitam postaviti na post fotku ove, za Makarsku, rijetke prirodne pojave.

I, dakako, nisam prvi, jer Vice je vec sve uredne zabiljezio i objavio!!!


- 15:28 - Komentari (12) - Isprintaj - #

13.02.2009., petak

Ljepota

Kao za pjesmu ("... jer ja cu doci stazom kroz rascvjetana polja,") prostrle se njezne zute latice



stremec' ljepotom u nebeske visine



il' mozda jos i vise!


- 18:24 - Komentari (14) - Isprintaj - #

12.02.2009., četvrtak

Dubina polja snimanja (vjezba)

vjezba Sinoc smo ucili da na dubinu polja snimanja utjece otvor blende. Velikim otvorom blende (npr: 1.8, 2.8, 4.0) dobijemo malu dubinu polja snimanja, a malim otvorom blende (npr: 11, 16, 22) povecavamo dubinu polja snimanja. Unatoc fokusiranju na okolne predmete i osobe, gradivo nije bas najbolje leglo, tako da sam jutros ostavio auto na servisu, uzeo ruksak i napravio mali izlet do eukaliptusa uz rijecicu Hadera. Najprije sam vjezbao (cini se neuspjesno, jer nisam dobio vecu ili manju dubinu, odnosno jasnocu, nego sam sam prenije fokus sa cvijeta na travu) na jednoj anemoni,





a onda sam se ogledao na kormaranima kojima kao da se ne putuje dalje na jug, pa ljenjuskaju na vrhovima stabala koja polako ugibaju sprzana njihovim izmetom!






- 18:57 - Komentari (6) - Isprintaj - #

10.02.2009., utorak

Kisa

Danas se ne radi - izborni je dan. I nema ljepseg budjenja od onog kada o prozorska stakla kucaju kisne kapi, a osvjezena ciklama pozeli "dobro jutro"!


- 14:34 - Komentari (9) - Isprintaj - #

09.02.2009., ponedjeljak

Tu bi Shvat

Tu bi Shvat Danas je Tu bi Shvat , praznik drveca. Obiljezava se svake godine petnaestog dana mjeseca Svat ("tu" od tet=9, "bi" od vav=6; 9+6=15) najrazlicitijim aktivnostima kojima je cilj ocuvanje prirode.To je vrijeme sadnje stabala, pa se organiziraju dobrovoljne akcije posumljavanja, a u mojo banci su odlucili podijeliti svim radnicima kutije za odlaganje papira koji ce ici u reciklazu.

I dok iz objasnjenja prilozenog kutiji citam sta sve jedno stablo tijekom godine ucini:

-procisti 100.000 m3 oneciscenog zraka
-apsorbira 20 kg prasine i preraditi 20 tona ugljicnog dioksida
-upije 80 kg oneciscevaca ukljuciv otrovne metale
-omogucava zivot brojnim zivim bicima u svojoj okolici
-proizvodi 700 kg kisika
-pomaze u spustanju ljetnjih temperatura do 4 stupnja
-sluzi kao obitavaliste desetcima ptica
-guta zemne otpatke
-smanjuje stete od zemljotresa


prisjecam se price koju sam upravo jucer cuo u emisiji koju vodi Avi Edgar na nezaobilaznom progromu "Bet" izraelskog radija. Pricao je Avi o stablu koje se je samotno razvijalo pored naselja dok nije dosao mali djecak i poceo se igrati pod njegovom krosnjom, penjati uz deblo, ljuljati na granama i jesti plodove. Djecak se je vracao svakodnevno i uzivao u svojoj igri, a s njime je uzivalo i stablo pruzajuci mu svu ugodnost i njeznost. Godinama je trajala ta uzajama ljubav, dok se jednog dana djecak, vec podobrano odrastao, nije pozalio stablu da mu treba novac. Stablo je razmislilo i reklo da ono novaca nema, ali on moze ubrati sve njegove ukusne plodove, odnjeti ih na trg i tamo prodati za dobar novac. Djecak je poslusao i otisao sa plodovima kojima se do sada samo on sladio na trg i ostvario dobru zaradu. Vrijeme je prolazilo i djecak se nije vracao pod stablo i ono je u tisini tugovalo, ceznulo za trenucima koje su zajedno proveli.

I jednog dana on se je pojavio tuzan i zamiljen. Stablo mu je veselo reklo: "Popni se ne mene, djecace! Zaljuljaj se na mojim granama i osladi slatkim plodovima!" "Ne, nemam vremena, ja sam jako zauzet, imam puno posla i treba mi kuca, a ne znam kako da dodjem do nje" - odgovorio je.

Stablo je opet razmislilo i reklo kako ono nema kucu, ali ako on zeli moze potkresati njegove grane i od njih naparviti najbolju gradju i njome sagraditi sebi kucu. I on je poslusao i otisao ostavivsi iz sebe visoko usamljeno deblo da strsi usred polja i tuguje godinama prizeljkujuci djecakov povratak. A ovaj se dugo, dugo nije vracao. A, kada se je pojavio, stablo se je razveselilo ocekujuci da ce se konacno posvetiti jedan drugome. Ali, djecak, sada vec odrastao covjek, rekao mu je zalosno da nema zelje za igranjem, ali da mu je dosadno i da bio htio ploviti morima, vidjeti strane zemlje, ali da nema broda kojim bi to ostvario.

Stablo nije dugo razmiljalo videci svoga "djecaka" tako tuznog: "Odrezi moje deblo i od njega si mozes napraviti najbolju ladju kojom ces oploviti svijet" - reklo je. I na livadi je ostao samo jedan veliki panj koji je godinama pokusavao nadvisiti travu i korov koji su ga okruzivali, nostalgicno pogledavajuci hoce li se "djecak" opet pojaviti. A njega nije bilo; svojom je jahtom oplovio sva zala do kojih se moglo doci, a kada je star i poguren opet stajao na mjestu koje je nekad toliko volio, "stablo" mu je reklo: "Djecace, dobro dosao, ali nemam ti vise sta ponuditi!", a ovaj, onako sav skrusen odgovori: "Meni vise nista ne treba, ja sam jako, jako umoran i treba mi samo dobro mjesto za odmor!", te sjedne na prostrani panj!

I "stablo" bi opet zadovoljno!

- 00:11 - Komentari (6) - Isprintaj - #

06.02.2009., petak

Vjezba

Jutros je nasa "fotoradionica" imala prvu vjezbu. Okupili smo se u 7,30 u Zihron Jakovu i dok su neki "sminkali"

..............

grupa se je pripremala



kako snimiti tamne objekte u pozadini kojih je svijetlo nebo!









Bilo je vremena i za pokusaje druge vrste,



a neki su uspjeli dokazati kako njima jesen nikako da dodje!


- 20:36 - Komentari (12) - Isprintaj - #

02.02.2009., ponedjeljak

Izlozba u Domu kulture

Izlozba umjetnika amatera u Domu kulture Or Akive dosla mi je kao narucena za vjezbu fotografiranja u zatvorenom prostoru. Stigli smo dosta prije otvaranja i u miru razgledali sve postave.



Izdvojio bih skulpture napravljene od sapuna,



bronze,



te kombinacije metala i mramora,



a paznju je privukla i fotografija "Retro muzika"!



Vesninu paznju su privukle i neki drugi izlosci, ali smo se zbog umora brzo povukli, dok su jos kostimirini parovi pripremali amosferu za iscekivano otvorenje izlozbe!


- 20:29 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.

< veljača, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

VREMENSKE PRILIKE U TEL AVIVU,
Click for תל אביב-יפו, ישראל Forecast

KOD G-a(Zagreb-Trnsko)
Click for זאגרב, קרואטיה Forecast

I KOD BARTULA (Micpe Ramon)
Click for ירושלים, ישראל Forecast


A R H I V:

2004.
V, VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2005.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2006.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2007.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2008.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2009.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2010.
I, II, III, IV, V,
VI, VII,VIII,
IX, X, XI, XII

2011.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2012.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2013.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2014.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2015.

I, II, III, IV ,V
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2016.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, lX, XI, XII

2017.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2018.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2019.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII, IX,
X, XI, XII

2020.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2021.

I, II, III, IV , V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2022.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2023.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2024.
I, II, III, IV, V