borut

30.03.2012., petak

Novi dimnjak

Pred koji dan sam spominjao da je pocela gradnja novog dimnjaka u obliznoj termoelektrani. I, evo, vec se izdigao dovoljno da ga se moze snimiti sa ceste koja prolazi mimo.





Kako se blizilo vrijeme suncevu zalasku spustio sam se i do mora,



no slika se niti ne priblizava onoj koju je nedavno vidila Vesna.


- 20:47 - Komentari (1) - Isprintaj - #

28.03.2012., srijeda

Na današnji dan prije 34 i koji mjesec


- 23:24 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Vesna je prošetala gradom










- 16:06 - Komentari (3) - Isprintaj - #

20.03.2012., utorak

Foto safari

U sred dana Vesna je izasla u setnju opremljena fotoaparatom i evo meni najdrazeg pogotka


- 18:20 - Komentari (16) - Isprintaj - #

19.03.2012., ponedjeljak

Rijetka pojava (2)

Prije cetiri - pet godina na ovom blogu osvanuo je post pod istim naslovom:

"Hevrat hasmal (Izraelska elektroprivreda) se zastoko trudi da bi sto manje onecistila okolis. Dimnjaci njenih termoelektrana opremljeni su svakojakim filterima i drugim uredjajima kako stetni plinovi i drugi otpaci ne bi vjetrom bili razneseni uokolo. Na morskoj obali pored Hedere nalazi se velika TE "Orot Ichak Rabin" i iz nje se izdizu dva dimnjaka visine 250 m i jos jedan noviji cak 300 m! Rijetko se iz nekog od njih moze vidjeti dim, a kad se pojavi to traje nekoliko sekunda i gotovo. Prekratko da bi se zabiljezilo fotoaparatom. No, jucer dok smo vozili brzom cestom uz more, imao sam vremena i zaustaviti i snimiti."

Iz nekog, meni nepoznatog razloga fotografija je iscezla s posta, ali je Hevrat hasmal u nastojanju da jos smanji poluciju stetnih plinova upravo ovih dana pocela sa gradnjom novog jos viseg dimnjaka. To nije sprijecilo jednog od postojecih da jutros zestoko kihne.


- 20:49 - Komentari (4) - Isprintaj - #

16.03.2012., petak

Primož

Priroda je neumoljiva i kada stvara i kada oduzima (život). Nekome podari brojne vrline i prati ga obilnim poklonima svagda. Drugome, pak, uskrati i ono najosnovnije. Sa Primožom je bila okrutna od samog rođenja i najviše što je pružao roditeljima i okolini kroz koju su ga vodili bili su osmjeh i stisak kojim je, kao svako živo biće tražio toplinu bližnjega. I još kažu da za svaku patnju postoji neki viši razlog. Kao, tko trpi na ovom svijetu zajamčena mu je vječna sreća negdje drugdje, tamo u kraju o kojemu nitko ništa ne zna. Samo su molitve beskrajne, a Primož ni njih nije znao. Nije se rodio da bi shvatio značenje riječi, a niti smisao drugih stvari. I kažu da smo svi iz praha stvoreni i da ćemo se prahu vratiti, a ono što je između (život) je najprolaznije od svega. Ali to je jedino čega smo svjesni i na što, koliko toliko možemo utjecati, ako nam i to, kao Primožu, nije uskraćeno. A od praha je i kamičak kojeg već spremih da ga odnesem i položim na njegov posljednji ležaj gdje će možda nastaviti sanjati snove koje nikad nikome nije znao, nije mogao ispričati.

- 19:30 - Komentari (7) - Isprintaj - #

13.03.2012., utorak

13.03.1976., subota

..........

- 05:23 - Komentari (14) - Isprintaj - #

10.03.2012., subota

Jeruzalem na dlanu

U Jeruzalem se svakodnevno slijevaju rijeke posjetitelja, koji vecinu svoga vremena posvecuju obilasku znamenitosti unutar Starog grada. Poneki se popnu i na okolna brda s kojih se Grad doima kao da je na dlanu. Mi smo se uspeli na Maslinsku goru gdje nas je docekao lokalni trgovac



Umjesto trgovanja posvetili smo se fotografiranju, a motiva je bilo u izobilju.

I muslimanskih



i pravoslavnih



i katolickih



i zidovskih!


- 17:56 - Komentari (7) - Isprintaj - #

09.03.2012., petak

Jos jedan dan u Jeruzalemu

Jutros smo odlucili posjetiti "Ledeni grad", ali nikako ne tramvajem koji nas je dobro provozao jucer. Zaustavili smo taksi, stigli do bivse zeljeznicke stanice i nasli se pred duuuuuuuuuuugackim redom iz kupnju karata i za ulazak u zaledjenu salu.



Pogledali smo se i odmah promijenili plan. Uspentrali smo se na Givat Hatanah - "Bible Hill" s kojega se lijepo vidi i bivsa stanicna zgrada i okrugla dvorana u kojoj je nesudjeni nam ledeni grad,



a s druge strane Skotska crkva i Crkva Dormizion





sve do Gore Maslinske





Setnju smo nastavili, susrecuci svakojake maske (jer, ne zaboravimo, Purim je)



do Germanske cetvrti i njene Doline duhova - Emek Rafaim.



- 17:20 - Komentari (5) - Isprintaj - #

08.03.2012., četvrtak

Odmor u Jeruzalemu

Kazu da je svaki razlog za odlazak u Jeruzalem dobar. Mi smo, osim odmora, htjeli provjeriti kako funkcionira dugo godina planirani i konacno uvedeni tramvaj "Citypass". Prva prepreka je bila u tome sto nam je trebala citava vjecnost za stici s plocnika na rubu ulice do stanice.



Zatim nam je trebala jos jedna vjecnost da bi na automatu kupili karte. Kovanica nismo imali, a od novcanica automat prima samo onu najmanje vrijednosti koju takodjer nismo imali. Isprobali smo sve kreditne kartice i na kraju, a u medjuvremenu su na izmakla dva tramvaja, uspjeli!



Tramvaj nas je preveo preko onoga mosta cije napete strune se vide na prvoj fotografiji ( ina ovom linku) i ulicom Jafo doveo u centar. Zaboravili smo brzo na te male neprilike i poceli se zabavljati sa maskiranim prolaznicima (jer Purim je).







(Ups! Ovaj nije maskiran, nego je samo umoran od nerada i neimastine)

Za kraj, odlucio sam i ja doprinijeti atmosferi Purima i zaigrao jedan bezglasni diptih za violinu i klavir.



Povratak tramvajem istom trasom (za sada postoji samo jedna tramvajska linija: 1L) bio je jos dramaticniji, jer su sada pred masinama za kartice cekali redovi potencijalnih putnika, kojima nikako nije islo od ruke kupiti voznu kartu. Vesna je nekako isposlovala kartu, a ja sam se ukrcao kao slijepi putnik. Na slijedecoj stanici smo se spustili i tamo sam "pobjedio" aparat koji je uslisio moju molbu da mi proda uslugu voznje. Nesto je trulo u tramvaju jeruzalemskom!!!



... ali Jeruzalem je lijep! Pa i nocu!


- 20:44 - Komentari (7) - Isprintaj - #

07.03.2012., srijeda

Utopljenik u mom bazenu

Sinoc sam bio u Cezareji. Nisam plivao, ali sam cuo gospodju koja je dotrcala vicuci da se je neki djecak utopio u bazenu. Trazila je pomoc, ako je netko u okolici lijecnik. Iako sa zdravstvom imam veze samo kao korisnik usluga, spustio sam se neprimjetno do vode. Tamo je, us sam rub bazena, spasavatelj pokusavao disanjem usta na usta vratiti u zivot devetogodisnjeg Orija. Prepoznao sam u spasavatelju Jarona s kojim svakog petka provedem sat vremena nakon plivanja, uz lagani obrok i Coca-Colu. Ohrabrio sam ga i on je nastavio sve dok djecak nije poceo trzati kapcima, lagano povracati i micati rukama. Jedino sto sam imao sobom bio je rucnik kojega sam podturio pod djecaka. Netko je donio jos jedan rucnik kojim sam ga prekrio. Nenametljivo je pristupila jedna gospodja. Stigao je i paramedik sa potrebnom opremom. Prikljucio je EKG, kisikovu masku i pripremio sredstvo za infuziju. Ona gospodja je u venu na djecakovoj ruci strucno zabola iglu i ustrcala prvu injekciju. Djecak se je probudio i poceo dizati. Pratio sam rukama njegove pokrete da ne bi pao i pridrzavao ga. Zatrazio je da ode na WC. Vec je sjedio u mojim rukama. Ona gospodja mu je rekla neka to napravi ovdje na mjestu, a on je opet malaksao. Vratio sam ga u lezeci polozaj. Postavljao sam mu pitanja da bi ostao budan, a on je kroz masku odgovarao nerazgovjetno, uglavnom kimajuci glavom.

Imao je trening. Trebalo je preroniti citav bazen. On uvijek zeli biti najbolji. Ponestalo mu je zraka i nije stigao izroniti, nego je udahnio vodu. Dozivio je sok i ostao ispod. Voditeljica po imenu Neder je to odmah zapazila, ali je vec bilo prekasno. Izvadila je iz vode bezzivotno tijelo. (prica upotpunjena rijecima ocevidaca)

Donijeli su jos sredstava za utopljavanje. Stigla je i nosiljka. Podigao sam ga na nju. Odveli su ga u bolnicu Hilel Jafe u Haderi. Ime mu je Ori i s njim ce biti sve u redu. Mozda jednom i zaplivamo zajedno.

Bazen su zatvorili. Ostao je spasavatelj Jaron. Ni on se nije osjecao bas najbolje. Otisli smo na bar popiti nesto.



Barmen nas je fotografirao, zavrsio smjenu i Jarona odveo kuci u Givat Olgu. Meni je kod kuce bila potrebna jos limenka pive. Zaspao sam u odjeci u kojoj sam se vratio kuci i evo, svanuo je novi dan. Dobro jutro!!!

- 04:33 - Komentari (6) - Isprintaj - #

06.03.2012., utorak

Purim u mojoj banci

Sinoc, za vrijeme dok sam gledao telavivski derbi u kojem su navijaci "Hapoela" nakon poraza 0:1 bacali sve do cega su mogli doci na igrace "Makabija", stigla je SMS poruka da je pozeljno doci na posao maskiran, jer Purim je. Reagirala je Vesna, buduci da sam ja bio prikovan za dogadjanja na Blumfildu, i pripremila vrecicu, koju sam jutros dosavsi na posao otvorio i za tren se pretvorio u:




- 14:59 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Igor Bezinovic: "BLOKADA"

Na upravo zavrsenom ZagrebDOX-u prikazan je i Igorov dugometrazni dokumentarac "Blokada". Sluzbene stranice fesivala su najavljivale:

'Blokada' je prikaz najmasovnijeg, najdužeg i politički najznačajnijeg studentskog prosvjeda na ovim prostorima, blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu u travnju i svibnju 2009. godine. Filmska ekipa ovoga projekta djelovala je kao interna dokumentaristička ekipa Nezavisne inicijative za besplatno obrazovanje, aktivno sudjelujući u cijelom procesu kao sastavni dio i medij same borbe. Film stoga nastaje ne samo kao autorski projekt, nego i kao participacijski projekt studentskog kolektiva uključenog u borbu za besplatno obrazovanje koja traje i danas.

Igor Bezinović

Igor Bezinović rođen je u Rijeci 1983. godine. Autor je kratkih dokumentarnih filmova 'Natprosječan', 'Nepovratno', 'Susret' i 'TDZ - za uspomenu i dugo sjećanje' te kratkog igranog filma 'Goli sati'. Član je kolektiva -/+.


A mi se sjecamo da smo tih dana bili i pred Filozofskim



i pred Pravnim,



zeleci uspjeh kako studentskim prosvjedima tako i Igorovim nastojanjima da vec na pocetku redateljske karijere napravi znacajan korak. Bravo Igore!

- 03:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.03.2012., nedjelja

Zamuljajgapalamude-u

Dragi prijatelju Zamuljajgapalamude, jer tako si se nazvao u komentaru na moj prethodni post, na moj blog je dobrodosao svatko i rado procitam svaki ostavljeni komentar. Tako je i s tobom; dobro si dosao i odmah sam pozurio pogledati cime se ti na tvome blogu Zamuljajgapalamude bavis. No, blog je, tko zna zasto, izbrisan pa sam "skocio" na tvoju web stranicu i mogu ti reci da sam neke tekstove veselo procitao (po Promini sam rado planinario, a u Drnisu imao drage prijatelje), dok se s nekima nisam slozio. Bio bih ti tamo i ostavio po koji komentar, ali nisam znao kako, pa eto tek toliko da znas. Nego, glede tvoga gore recenoga komentara, koji nema nikakve veze s tekstom na kojega se je trebao odnositi, nego je u biti obracun s blogericom Modesti blejs i onim sto je napisala u postu od 3.5.2011. godine, moram ti reci da to nisi trebao napraviti na taj i takav nacin, pa cu bez isprike izbrisati komentar kojim si se MENI (ipak meni, koji te ama bas nicim nisam izazvao za takvo pisanje) obratio.

- 15:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.03.2012., subota

Trening test inteligencije



Citajuci jutros "Statusnu tjeskobu" od Alain de Bottona, trebao sam provjeriti neke pojmove u Klaicevu "Rijecniku stranih rijeci". Kako to obicno biva, znatizelja te vuce s jedne na drugu rijec i na kraju odlutas u sasvim druge sfere i napustis temu s kojom si zapoceo dan. I tako ukljucim racunar da jos nesto procitam o Galenovoj podjeli temperamenata, pa opet "skrenem s puta" i naletim "Trening test inteligencije". Odlucim ga rijesiti, odgovorim na svih 17 pitanja, pogledam rjesenja i vec od pocetka: katastorfa. Vec sam mislio da cu ispasti totalni debil, ali su se stvari pocele popravljati i nekako me je izvuklo opce znanje. Ma tko moze pomisliti da se u pitanju: Dva igrača šaha su odigrali 5 partija i svaki je pobijedio jednaki broj puta. Nije bilo neriješenih partija. Kako je to moguće? krije trik i da oni nisu igrali medjusobno. Takvim i slicnim pitanjima test obiluje pa pokusajte! Evo linka:

.......................

Test inteligencije i drugi testovi.

Sretno!

- 10:30 - Komentari (4) - Isprintaj - #

02.03.2012., petak

Nostalgija

U Jeruzalem stigao snijeg (rijetka pojava koja se ne dogadja svake zime, pa je Bartul pozurio fotografirati)



a nama u pohode neki sokol.



I ne znam jel' me snijeg ili sokol vraca pod Biokovo u jedno burno jutro kad su sitni vrapci, ama bas preda mnom, ceprkali po zasnijezenoj zemlji trazeci ostatke hrane, a iz olujnih visova se medju njih sjurio, preletjevsi mi iznad same glave, silni pernati razbojnik ubilackih namjera. Jato se je u trenu rasprsilo, a kad se opet sakupilo bilo je siromasnije za jedan zivot koji se je jos uvijek otimao iz kandzi onog grabljivca.

No, nas danasnji gost ne odlikuje se borilackom pozom. Cini mi se vise tuznim, nego li ratobornim. Cak, kao da ce mu iz oka suza. Uz to se jos okitio malenim srcima po krilu, pa me vise podsjeca na neki romanticni lik.



Ipak, ovakovima nikad nije za vjerovati. Odletio je tko zna kamo i ne znam je li mu na umu tragati za srodnom dusom ili vrebati novu zrtvu. Tek, nas je prozor ostao pust, a ja odoh jos dalje u ona draga brda.


- 16:46 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.

< ožujak, 2012 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

VREMENSKE PRILIKE U TEL AVIVU,
Click for תל אביב-יפו, ישראל Forecast

KOD G-a(Zagreb-Trnsko)
Click for זאגרב, קרואטיה Forecast

I KOD BARTULA (Micpe Ramon)
Click for ירושלים, ישראל Forecast


A R H I V:

2004.
V, VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2005.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2006.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2007.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2008.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2009.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2010.
I, II, III, IV, V,
VI, VII,VIII,
IX, X, XI, XII

2011.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2012.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2013.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2014.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2015.

I, II, III, IV ,V
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2016.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, lX, XI, XII

2017.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2018.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2019.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII, IX,
X, XI, XII

2020.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2021.

I, II, III, IV , V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2022.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2023.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2024.
I, II, III, IV, V