borut

31.12.2010., petak

SRETNA NOVA


- 12:43 - Komentari (13) - Isprintaj - #

27.12.2010., ponedjeljak

Slavlje

I dok se tamo u nasim krajevima slave bozicni blagdani u Hederi jedno drugo slavlje na ulici.



Zavrseno je pisanje novog svitka Tore, koji ce se svecano unijeti u sinagogu!


- 19:59 - Komentari (5) - Isprintaj - #

24.12.2010., petak

Sretan Bozic

uz cestitke koje su do sada stigle,



a medju njima, sasvim posebna, od moje sesetre!




- 16:23 - Komentari (12) - Isprintaj - #

22.12.2010., srijeda

San

Drugi sam u navezu. Laganica! Nema potrebe za osiguravanjem. Priblizavamo ce zavrsnim detaljima i stvar se malo komplicira. S nase desne strane, u vertikali, dva para blizu jedan drugom, ovjeseni o klinove, remete tisinu dovikujuci partnerima naredbe da popuste ili pritegnu uzeta. Savladavam kratki previjes i izlazim na policu. Ne vidim svog vodica. Samo slijedim uze koje on od gore povlaci. Ulazim u pukotinu koja se pretvara u usku pecinu s otvorom iznad moje glave. Opirem se ledjima o stijenu iza mene, a nogama o onu ispred mene i polako napredujem. Hvatam rukama oprimke na izlazu iz rupe i izvlacim se vani. Zavrsetak smjera! ... i sna!

Sada sjedim u blagovaonici bolnice "Hadasa Ein Kerem" u Jeruzalemu i cekam. Cekam Vesnu da zavrsi razgovor s mladicem koji joj objasnjava holisticke metode lijecenja po sistemu "Aleksander", a zajedno cekamo profesora Ora kod kojega Vesna ima zakazan pregled.

Cekam i slusam iza ledja tesko disanje i bolne uzdahe pacijenta koji se je, prikljucen na infuziju, jedva dovukao i pokusava pojesti nekakav sendvic. Ispred mene, ledjima okrenut, stariji gospodin sa slusnim aparatma na oba uha, priprema sebi kavu i ispusta glasan zvuk kroz hlace u predjelu koji mu sluzi za sjedenje (taj bas i nije gospodin). Od susjednog stola, gdje je skupina pacijenata koji su na lijecenje dosli iz Rumunjske, ustaje gospodja, prilazi hladnjaku i u svoju torbu trpa sva mala pakovanja maslaca i dzema (ni ova nije gospodja).

Vesna se vraca i nastavljamo cekati zajedno. Citam joj moj san i sta se zbilo dok je nije bilo. Gubi apetit.

- 09:16 - Komentari (8) - Isprintaj - #

19.12.2010., nedjelja

Treci rodjendan

Jotamov rodjendan je lako zapamtiti - osma svijeca Hanuke (Bet be Tevet), a to je prije tri godine bilo11-toga prosinca. Zgodno, jer onda moze s tatom slaviti rodjendan po zidovskom kalendaru, s mamom po svjetovnom, a kod nas kada dodje - i evo ga danas!



Pokloni su ga cekali.





Torta je bila spremna.





A onda je sve te igracke trebalo isprobati na djelu!




- 19:33 - Komentari (11) - Isprintaj - #

Plaza nakon nevremena

Nije nas bilo nekoliko dana i propustili smo veliko nevrijeme. Valovi su bili do 10 metera visine, potopili neki brod sa 3000 tona zeljeza ispred luke Ashdod i napravili neopisivi nered na nasoj plazi!







More je povuklo ogromne kolicine pjeska, ponegdje do Vesnine visine,



za uzvrat izbacilo obilje kamenja



i danas se cini neduznim, skoro pa bonaca:-)


- 00:02 - Komentari (5) - Isprintaj - #

18.12.2010., subota

"Zakasnjeli post" ili "Tri slike s Mrtvog mora"

Ima vise putova kojima smo se mogli vratiti iz Eilata kuci, ali najbolje nam se cinilo ne silaziti s ceste br. 90 koja vodi uz Mrtvo more. Dodatni razlog je bio i mogucnost isprobavanja Vesninog novog kostima kojeg je kupila u Eilatu, ali ga nije koristila jer joj se voda u bazenu cinila prehladnom. Ali u prosincu se i Mrtvo more rashladi, pa evo samo tri usputna motiva:






- 00:13 - Komentari (4) - Isprintaj - #

16.12.2010., četvrtak

Ante Tomic u Izraelu

Mislio sam da ce mi jucerasnji dan proci kao vecina mojih radnih dana. No, za promjenu se je pobrinula Vesna. Pozvala me dok sam bio u sluzbi i kratko upitala: "Mozemo li veceras u Haifu susresti se s Duskom?" Jos krace sam odgovorio: "Mozemo!" Nakon posla dojurio sam kuci, nabacio jaknu na radno odijelo i oko 19,30 smo, sada vec s Duskom, hitali na prijem u cast Plenarne sjednice Task Force For International Cooperation On Holocaust Education, Remembrance and Research. Za cas smo se nasli okruzeni clanovima hrvatske delegacije



s kojima je bio uzitak caskati. Kada se je visoki muskarac predstavio, iznenadjenu i veselju nije bio kraja: Ante Tomic!!!



Dakako, da se bez Veleposlanice Zorice Marice Matkovic nista ne moze i ne smije dogadjati u ovim prostorima.



Brzo su se stvorile grupice za small talk a meni je najvise odgovaralo uplitati se u diskusiju koju je s Antom Tomicem vodio Dr. Ivo Goldstajn.



Sta mogu; htio sam biti blizu covjeku cije stivo rado citam, naslutiti sto ga cini tako dobrim piscem, koja je to unutarnja sila kojom se razlikuje od ostalih koji usutimo cim on izgovori prvu rijec...

Odgovor nisam nasao niti kada smo kasnije izasli na travnjak u toplu haifansku noc i zaboravili da bi trebalo, tamo unutra, odslusati pozdravne govore gradonacelnika Haife Jone Jahava i bivseg predsjednika Kneseta (izraelski parlament) Dana Tihona. Nas Ante ("nas", jer u suvremenom svijetu koji je globalizirao gotovo sve, brisuci nacionalne granice, mozda je jos jedino pisana rijec zadrzala svoj nacionalni karakter) je otisao sa svojom tajnom, a ja sam obogacen ovim poznanstvom otpratio Vesnu kuci!

- 00:28 - Komentari (14) - Isprintaj - #

14.12.2010., utorak

Turizam izmedju mina i aerodroma

Pustinja. S jedne strane mine



s druge strane aerodrom!



U pustinji niklo nekoliko desetaka hotela



(svake vrste).



Nigdje nista osim malo mora (k'o od Makarske do Brela)





a turista mali milion (od sijecnja do prosinca)!

Eilat!!!

- 21:35 - Komentari (7) - Isprintaj - #

13.12.2010., ponedjeljak

Akapski zaljev

Kako ne bi zaboravili na sve jucerasnje nedace kad nam se je s prvim jutarnjim suncem, s to se posjavilo iznad jordanskih planina, Akapski zaljev pokazao ovakvim:





Pozurili smo na obalu prepunu ljustura, skoljki, puzeva i koralja! Da, koralja koje su valovi za nevremena u protekla dva dana slomili pod morem i izbacili na zal!



Prosetali smo gotovo do granice sa Egiptom da bi pronasli i skupili najljepse primjerke,



bas kao sto traze ova dva goluba gacana



koje smo pokusali oponasati!


- 19:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

12.12.2010., nedjelja

Iz kisne u pjescanu oluju

Jutros, jos po mraku, ocistio sam odvode na balkonu i pozurivao Vesnu da se izmedju dva pljuska ubacimo u auto. Vesna je prosla "liso", ali ja sam se dobro smocio ukrcavajuci torbe i vjesalice, no brzo sam zasjao od srece shvativsi da sam mogao biti mokar do koze, jer su krupne kapi pocele bubnjati po krovu. Vidljivost se smanjila na stotinjak metara, a s time i brzina voznje. Snazni vjetar, neuobicajen u ovim krajevima, jos vise je otezavao voznju i mi smo milili autoputom prema jugu. Negdje oko Kfar Sabe kisa je prestala. Kisne oblake zamijenila je zavjesa prasine.



Povremeno se naziralo sunce tamo gore, a kad bi vjetar podivljao nasli bi se usred zute mase i gotovo zaustavili kretanje.



I tako jos dva, dva i po sata, dok se nismo popeli na obronke Micpe Ramona. Sunce je zasjalo i nepregledni zuti oblak je bio pod nama u krateru. Protegnuli smo malo noge kad gle:



Krdo kozoroga na plandistu! Gazda se niti ne obazire na mene,



ali je zato mlada ljepotica puno znatizeljnija!



Nastavili smo dolje, natrag u "nas" prasnjavi oblak i sve juznije, zaobilazeci neka tamo stabla,



pa do Eilata i zdravice nakon ove neocekivane avanture!



Ugodan odmor!!!


- 22:09 - Komentari (8) - Isprintaj - #

10.12.2010., petak

WE CAN DO IT BETTER!

Tako se zove neprofitna udruga na ciji prvi projekt "Saki-Kaki" sam naletio u parku pored nase kuce!

................



U medjuvremenu od proslog javljanja, prestali smo plivati u moru,



jer se navlace oblaci i kise prijete. Za subotu najavljuju orkanski vjetar i Vesna je izdala nalog: "Cvijece u kucu!"



... a ako prezivimo, nedjelja u jutro ce nas zateci na cestama prema delekome Eilatu na vrhu Akapskog zaljeva. Tko ne moze bez nas, nek' trazi u hotelu "Orhideja"!


- 15:52 - Komentari (8) - Isprintaj - #

05.12.2010., nedjelja

Pozar pod kontrolom

Konacno je danas pozar stavljen pod kontrolu. U gasenju je sudjelovalo 35 letjelica iz sedam drzava cijim djelovanjem je koordinirala izraelska vojska. Slijedi gasenje zarista koje ce obaviti vatrogasci na tlu, a evo nekoliko fotki koje je snimio prijatelj Ori Gaon:












- 19:51 - Komentari (16) - Isprintaj - #

03.12.2010., petak

Hrvatski kanaderi na putu za Izrael

Mislili su ovdje da se je prekjucer dogodila katastrofa najvecih razmjera, jer se je srusio "Cellcom-ov" sistem i ostavio bez bezicnih telefonskih veza skoro 3 miliona korisnika. Sistem se jos nije sasvim "oporavio", ali o tome vise nitko ne govori jer se je prava katastrofa dogodila jucer: u pozaru koji divlja brdom Karmel izgorio je autobus i u njemu 40 osoba!!!



Vatra podjarivana jakim vjetrom siri se vec vise od 24 sata sumama Karmela u svim pravcima prijeteci i predgradjima Haife i svim naseljima prema jugu do Asafije. Mnoga naselja su evakuirana, a neka, poput kibuca Beit Oren, su potpuno unistena. Jucer je odluceno da se evakuiraju i zatvorenici iz zatvora "Damun" koji se nalazi na vrsnom podrucju brda. Za takvu akciju bila je potrebna pomoc cuvarima zatvora. Iz skole za zatvorske cuvare polali su autobus sa 40 polaznika skole. Na putu autobus je uletio u vatrenu zamku iz koje nitko nije izasao ziv.



Jos uvijek nije uspostavljena kontrola nad vatrom. Vatrogasci neuspjesno brane teren, a nekiloko aviona nadlijecu dimni oblak pokusavajuci nemoguce.



Zatrazena je medjunarodna pomoc i u zraku je na putu za Izrael dvadesetak protivpozarnih aviona. Javljaju da su medju njima i dva kanadera iz Hrvatske!



Prekasno za 40 mladih zivota, ali uvijek na vrijeme da se solidarnost pokaze na djelu. Vatra se i dalje nekontrolirano siri!



- 07:27 - Komentari (16) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.

< prosinac, 2010 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

VREMENSKE PRILIKE U TEL AVIVU,
Click for תל אביב-יפו, ישראל Forecast

KOD G-a(Zagreb-Trnsko)
Click for זאגרב, קרואטיה Forecast

I KOD BARTULA (Micpe Ramon)
Click for ירושלים, ישראל Forecast


A R H I V:

2004.
V, VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2005.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2006.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2007.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2008.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2009.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2010.
I, II, III, IV, V,
VI, VII,VIII,
IX, X, XI, XII

2011.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2012.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2013.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2014.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2015.

I, II, III, IV ,V
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2016.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, lX, XI, XII

2017.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2018.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2019.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII, IX,
X, XI, XII

2020.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2021.

I, II, III, IV , V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2022.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2023.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2024.
I, II, III, IV, V